Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία έστειλε στη Λέσβο μετανάστες με κορωνοϊό – Δύο κρούσματα από την τελευταία βάρκα

Η Τουρκία έστειλε στη Λέσβο μετανάστες με κορωνοϊό – Δύο κρούσματα από την τελευταία βάρκα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικά Νησιά, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Λαθρομετανάστες, Λέσβος, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Πρόσφυγες, Ταξιάρχης Βέρρος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τουρκία,

«Τα “δώρα” της γείτονος είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνα. Ας σκεφτούν επιτέλους κάποιοι και την πιθανότητα να είναι και εσκεμμένες οι ενέργειες αυτές».

Με τη φράση αυτή αντέδρασε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, στο άκουσμα της είδησης για τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων κορωνοϊού σε νεοεισερχόμενους μετανάστες από την Τουρκία.

Ο ίδιος, παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για πιθανή διασπορά του ιού στην κοινότητα, μέσω των ντόπιων κατοίκων που ήρθαν σε επαφή με τους μετανάστες κατά τις δύο ημέρες που βρίσκονταν σε παραλία, μέχρι να βρεθεί χώρος καραντίνας για την προσωρινή φιλοξενία τους.

Μια εξ αυτών, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκαλοχωρίου, η οποία περιέθαλψε για κάποιες ώρες τρεις γυναίκες και τα μωρά τους προκειμένου να τα προστατεύσει από τη βροχή, περιγράφει στο ethnos.gr όσα βίωσε και μιλά για τη δική της ανησυχία.

Η ίδια και περισσότεροι από 20 κάτοικοι της περιοχής πρόκειται να ελεγχθούν σήμερα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, όπως και το σύνολο των 70 νεοεισερχόμενων μεταναστών που φιλοξενούνται στην προσωρινή δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα της Λέσβου.

Το χρονικό

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, 6 Μαϊου, έφτασε σε ακτή κοντά στο Καλό Λιμάνι στις βόρειες ακτές της Λέσβου μια βάρκα με 51 πρόσφυγες και μετανάστες από το Κονγκό και το Αφγανιστάν.

Ήταν η πρώτη άφιξη στο νησί μετά από ένα μήνα μηδενικών ροών.

Λόγω τοπικών αντιδράσεων και διαξιφισμών δεν υπήρχε ακόμη διαθέσιμος χώρος καραντίνας στον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την προσωρινή τους φιλοξενία σε συνθήκες απομόνωσης για 14 μέρες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης κορωνοϊού.

Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο ΚΥΤ της Μόριας.

Οι 51 μετανάστες, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, με το μικρότερο απ΄ αυτά ηλικίας μόλις δύο μηνών, μεταφέρθηκαν σε ερημική παραλία στο Καλό Λιμάνι, όπου διανυκτέρευσαν με υπνόσακους που τους έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ κάτοικοι της περιοχής τους προμήθευσαν τρόφιμα και νερό.

Η Δέσποινα Μαϊάκη, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκαλοχωρίου, πήγε το επόμενο πρωί στο σημείο με το αυτοκίνητό της.

«Έβρεχε καταρρακτωδώς. Δεν μπορούσα να ησυχάσω στη σκέψη ότι υπήρχαν μωρά παιδιά εκτεθειμένα σε αυτές τις συνθήκες.

»Πήγα με το αυτοκίνητό μου και κάλεσα τη μητέρα με το μωρό των 2 μηνών να μπει στο πίσω κάθισμα», λέει στο ethnos.gr και προσθέτει:

«Εκείνη με παρακάλεσε να μπουν κι άλλες δύο μάνες με δύο παιδιά 2 και 3 ετών.

»Όλοι από το Κονγκό. Τους έβαλα όλους στο πίσω κάθισμα.

»Στη θέση του οδηγού καθόμουν εγώ, φορώντας μάσκα και γάντια και περιμέναμε να κοπάσει η βροχή».

Όταν οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν, οι μετανάστες βγήκαν από το αυτοκίνητο και ευχαρίστησαν τη γυναίκα.

Τα ξημερώματα της επόμενης εξασφαλίστηκε χώρος καραντίνας στην πρώην δομή της IRC στα Μεγάλα Θέρμα και οι 51 μεταφέρθηκαν εκεί, όπως επίσης και άλλοι 19 που έφτασαν με άλλη βάρκα, δύο μέρες αργότερα, στην περιοχή της Άντισσας.

Η κ. Μαϊάκη απολύμανε το αυτοκίνητό της και τέθηκε σε οικειοθελή καραντίνα, προκειμένου να προστατεύσει την οικογένεια και τους δικούς της ανθρώπους σε περίπτωση που κάποιος από τους μετανάστες είχε τον ιό.

Οι φόβοι της εντάθηκαν την Τρίτη, όταν έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε 9 από τους 70 αιτούντες άσυλο της δομής καραντίνας και βρέθηκαν δύο θετικά.

«Όταν το έμαθα ανησύχησα πολύ, παρόλο που δεν ήρθα σε σωματική επαφή μαζί τους, και είχα λάβει μέτρα προστασίας, με μάσκα γάντια και απόσταση ασφαλείας.

»Πιο πολύ ανησυχώ για τους δικούς μου ανθρώπους», είπε.

Οι δύο μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί, παρόλο που είναι ασυμπτωματικοί, μεταφέρθηκαν σε χωριστό χώρο εντός της δομής καραντίνας, μακριά από τους υπόλοιπους, οι οποίοι θα ελεγχθούν σήμερα.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα ελέγξει επίσης τις πιθανές επαφές τους.

Η σχετική λίστα που δόθηκε από τις τοπικές Αρχές, περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 20 άτομα.

Δήμαρχος: Επικίνδυνα τα «δώρα» της γείτονος

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος παρέθεσε τα τρία συμπεράσματά του από τις εξελίξεις:

α) Τα “δώρα” της γείτονος είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνα. Ας σκεφτούν επιτέλους κάποιοι και την πιθανότητα να είναι και εσκεμμένες οι ενέργειες αυτές

β) Όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μέτρα αποσύρονται σιγά σιγά εμείς εδώ αρχίζουμε πάλι τις “ιχνηλατήσεις” (μόλις χτες έγραψα ότι το μεταναστευτικό για το νησί είναι “υποκείμενο νόσημα”)

γ) Άραγε αν ο Δήμος δεν είχε συναινέσει για δημιουργία χώρου – καραντίνας και οι άνθρωποι αυτοί τριγύριζαν στο Καλό Λιμάνι, σήμερα τι θα γινόταν;

Συνεχίζοντας, ο κ. Βέρρος δεν έκρυψε την ανησυχία του για πιθανή διασπορά στην κοινότητα.

«Ήδη πρέπει να ελεγχθούν πάνω από 20 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους-ελπίζω από απόσταση – και τα οποία εν τω μεταξύ ήρθαν σε επαφή με άλλα 120 ή 520.

»Ξέρετε και εμείς ανησυχούμε για τον χώρο μια που είναι ιδιωτικός-δεν έχουν την αποκλειστικότητα κάποιοι – αλλά τώρα προέχει η δημόσια Υγεία», αναφέρει και καταλήγει, απευθυνόμενος σε όσους τον κατηγόρησαν γιατί συναίνεσε στη δημιουργία δομής καραντίνας:

«Ξέρετε και εμείς θέλουμε να φεύγουν άμεσα με καράβια, διαστημόπλοια και υποβρύχια, αλλά μέχρι το Κράτος να τα διαθέσει, κάτι έπρεπε να κάνουμε.

»Τα παρακάτω θα τα αντιμετωπίσουμε αν και εφόσον».

Σχετικά άρθρα