Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καθηγητής ΑΠΘ: Μπορεί και μέχρι το 2024 να ζούμε με τον κορωνοϊό

Καθηγητής ΑΠΘ: Μπορεί και μέχρι το 2024 να ζούμε με τον κορωνοϊό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μακεδονία,

Μέχρι το 2022 στην καλύτερη περίπτωση και έως το 2024 στη χειρότερη θα βρίσκεται στη ζωή μας ο κορωνοϊός, αφού, ακόμα κι αν αποκτήσουμε ορισμένα φάρμακα, κάποια από τα οποία δείχνουν ήδη ότι μπορεί να έχουν αποτελεσματικότητα, δε θα εξαφανίσουν τον ιό, αλλά θα βοηθούν τους περισσότερους πάσχοντες να τον αντιμετωπίσουν.

Μόνη πανάκεια είναι το εμβόλιο, το οποίο δεν πρόκειται να παρασκευαστεί σε λιγότερο από 1-1,5 χρόνο από σήμερα.

Για την παρασκευή του γίνονται προσπάθειες από επιστήμονες στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα δεν πρόκειται να φανούν νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα στο πρόσωπο, όταν από τον ερχόμενο Μάιο χαλαρώσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού και αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

«Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική, όταν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα.

»Δε λέω ότι θα πρέπει να φοράει κάποιος μάσκα, όταν θα πηγαίνει στο χωράφι του, αλλά θα είναι απαραίτητη, αν βρεθεί σε συνθήκες συνωστισμού.

»Αυτός ο ιός είναι… διαβολεμένος.

»Το 85% των ασθενών έχει ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταλάβει ότι τον έχει.

»Αυτό σημαίνει ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται και διασπείρεται με ταχύτατους ρυθμούς», σημειώνει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Τα τεστ αντισωμάτων για την ανοσία

Κατά τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής του ΑΠΘ, το όπλο που θα έχουν οι επιστήμονες αλλά και η κοινωνία, προκειμένου να μη ζούμε όλοι σε καθεστώς… τρόμου μέχρι το 2022 ή το 2024, είναι τα τεστ αντισωμάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ανοσίας που υπάρχει στον κοινωνικό ιστό.

«Αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουμε, αν ο ιός αφήνει ανοσία και για πόσο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει με τον ιό της γρίπης.

»Μέχρι τότε μεγάλη βοήθεια θα προσφέρουν τα τεστ αντισωμάτων, τα οποία θα είναι φτηνά και θα γίνονται πολύ εύκολα.

»Με αυτά θα ξέρουμε, αν κάποιος έχει ανοσία και όποιος δεν έχει και αποδειχθεί θετικός, θα μπαίνει αμέσως σε καραντίνα.

»Μόνο όσοι αποδειχθεί ότι έχουν ανοσία, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς μάσκα.

»Βέβαια, ακόμα δεν ξέρουμε, για πόσο καιρό θα διαρκεί αυτή η ανοσία.

»Αποδείχθηκε ότι οι πίθηκοι έχουν ανοσία μόνο για ένα μήνα, δηλαδή για πολύ μικρό χρονικό διάστημα», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμησή του ότι μέσα στο Μάιο αυτά τα τεστ αντισωμάτων θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να γίνονται στους πολίτες.

Σχετικά άρθρα