Σε καραντίνα τίθεται για 14 ημέρες η δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα αφού γυναίκα που φιλοξενείται εκεί και γέννησε στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ιχνηλατήθηκαν οι επαφές του κρούσματος και από αυτό προέκυψε ότι 23 άτομα της δομής είναι θετικά στον ιό, κανένα από αυτά ωστόσο δεν νοσεί και δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα.
Σημειώνεται, ότι συνολικά στο hotspot της Ριτσώνας, φιλοξενούνται 3.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στην περιοχή αποστέλλονται τρόφιμα για όλη την εβδομάδα, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας αλλά και τα μέτρα περίφραξης, ενώ περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο το προσωπικό για να προστατευτούν τόσο οι διαμένοντες στη δομή όσο και η κοινωνία.
«Στους κλειστούς πληθυσμούς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα διασποράς και μετάδοσης ενός τέτοιου ιού που μεταδίδεται τόσο εύκολα.
»Η μεταδοτικότητα και αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες «attack rate», δηλαδή το πόσο εύκολα μεταδίδεται και κολλάει ο ένας τον άλλον και πόσο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εκτίθενται στον ιό προσβάλλονται, είναι πολύ υψηλά σε αυτές τις καταστάσεις» σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Όλες οι δομές που φιλοξενούν μικρές ή μεγαλύτερες ή και πολυπληθείς ομάδες ανθρώπων, τους λεγόμενους κλειστούς πληθυσμούς, θεωρούνται πιθανές εστίες επιδημίας.
Και είχαν από την πρώτη στιγμή χαρτογραφηθεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της προετοιμασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν τόσο ο καθηγητής όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι 23 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό SARS-CoV-2.
Ωστόσο, επισήμαναν οι ειδικοί ότι κανένα από τα 23 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου.
Ανησυχία ΔΟΜ για τα κρούσματα στη Ριτσώνα
Την ανησυχία του για τα αυξημένα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
«Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός, ότι αυτός ο ταχέως μεταδιδόμενος ιός δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλει, τόσο τις μεταναστευτικές, όσο και τις τοπικές κοινότητες, δηλώνει ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην πρόληψη, στους ελέγχους και στη θεραπεία για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στην ενδοχώρα και τα νησιά».
Ανάγκη μεταφοράς προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα
Ο οργανισμός ζητάει να μεταφερθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα το συντομότερο δυνατόν και προσθέτει ότι «είναι έτοιμος να συμβάλει με την κατασκευή κατάλληλων καταλυμάτων για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες».
Επιπλέον, ο κ. Ρόκο κάνει έκκληση για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, για την επείγουσα μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων μεταναστών, σε ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να μοιραστούν την ευθύνη.
»Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την κρίση».