Μια άλλη διάσταση που αποκάλυψε η πανδημία του κοροναϊού που κτύπησε και την Ελλάδα και αφορά κάποιους «έξυπνους» πλούσιους Έλληνες που για να φοροαποφύγουν δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού, επισημαίνει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα banks.com.gr ο δημοσιογράφος Χρήστος Ν. Κώνστας, που γράφει:
«Δηλώνουν ότι κατοικούν μόνιμα -και φορολογούνται- στο Βερμπιέ της Ελβετίας, κάπου στις ακόμη χιονισμένες Άλπεις. Άλλοι δηλώνουν είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτικού Μπαχρέιν, του κοσμοπολίτικου Μονακό, του Γκστάντ ή του Λονδίνου.
»Οι περισσότεροι προτιμούν την κοινότυπη λύση της Κύπρου, της Βουλγαρίας.
»Στην πραγματικότητα ζουν κανονικά στην Ελλάδα, μόνο που πληρώνουν φόρο στο εξωτερικό.
»Μοναδική τους υποχρέωση, να αποδεικνύουν ότι ζουν 183 μέρες του χρόνου στην χώρα όπου δηλώνουν φορολογούμενοι.
»Όλοι αυτοί όμως τώρα «επέστρεψαν στην Ελλάδα».
»Οι «διαζευγμένοι», τα «ξαναβρήκαν» με τους (τις) συζύγους και βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στην οικογενειακή εστία (από την οποία στην πραγματικότητα δεν έφυγαν ποτέ).
»ΟΛΟΙ όμως τώρα -αν αρρωστήσουν- θα χρησιμοποιήσουν τις Ελληνικές δομές Υγείας, θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και τις ΜΑΦ για τις οποίες δεν έχουν συμβάλει ούτε ένα ευρώ, αφού αποφεύγουν συστηματικά να πληρώνουν φόρους, εισφορές, κρατήσεις και τεκμήρια. Με τις υγείες τους.
»Για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού δεν ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης, συνεπώς όλοι αυτοί οι πασίγνωστοι -λόγω της κοινωνικής τους δραστηριότητας στην Ελλάδα – συμπατριώτες μας δεν φορολογούνται για το τεκμαρτό έσοδο που προκύπτει από τη διατήρηση π.χ. αυτοκινήτου ή παραθεριστικής οικίας στην Ελλάδα.
»Η ΑΑΔΕ δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ούτε την κίνηση των πιστωτικών τους καρτών, εκτός αν προκύπτει ότι τις χρησιμοποιούν για περισσότερες από 183 μέρες στην Ελλάδα.
»Στα πρόσωπα αυτά δεν εφαρμόζονται ούτε τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας (π.χ. τόκους καταθέσεων).
»Όλοι όμως σήμερα, δικαιούνται της προστασίας και της περίθαλψης που τους προσφέρει το Ελληνικό Κράτος.
»Ειδικά αυτοί που δηλώνουν «φορολογούμενοι Βρετανίας» με ανακούφιση περνούν τα τεστ για τον κορωνοϊό και χρησιμοποιούν τις πρόνοιες της Ελληνικής Πολιτείας για τα παιδιά τους, τους γονείς, τους συγγενείς ακόμη και για το υπηρετικό προσωπικό τους.
»Το καλό είναι ότι τώρα, με τον υποχρεωτικό εγκλωβισμό τους εντός της Ελληνικής Επικράτειας (αφού κλείνουν τα σύνορα και απαγορεύονται οι πτήσεις), οι φορολογικές αρχές μπορούν να τους εντοπίσουν ευκολότερα, να διαπιστώσουν την ειλικρίνεια των δηλώσεων τους, να δουν που και πως ζουν τα παιδιά τους, τα σχολεία που πηγαίνουν και η μόνιμη κατοικία που χρησιμοποιούν…».
Πηγή: banks.com.gr