Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μόνο με περιορισμένη ιατρική συνταγή θα χορηγείται η χλωροκίνη

Μόνο με περιορισμένη ιατρική συνταγή θα χορηγείται η χλωροκίνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Φαρμακεία,

Αυξημένη ζήτηση στα φαρμακεία, φαρμάκου υδροχλωροκίνης, προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι οι επιστήμονες ερευνούν την αποτελεσματικότητά της στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι πλέον, το φάρμακο θα διατίθεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό.

«Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος PLAQUENIL ορίζεται με “Περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία”».

Επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή την πολύ αυξημένη ζήτηση της χλωροκίνης, μετά τις ανακοινώσεις ότι συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Με αφορμή την πολύ αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου Plaquenil με την δραστική ουσία υδροχλωροκίνη και τις πιέσεις που δέχονται γιατροί και φαρμακοποιοί για τη χορήγηση του, μετά από δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στην θεραπεία του Covid-19, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για τη χορήγησή του με συνταγή φυλασσομένη επί διετία όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντϊκά φάρμακα» ζητούν οι φαρμακοποιοί.

Επίσης, ο ΠΦΣ επισημαίνει ότι «σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το παραπάνω σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη και να διακόψουν την θεραπεία τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους».

Η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας (μαλάρια) και κατά των ρευματικών παθήσεων.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια της επίδρασής της στον κορωνοϊό.

Προς το παρόν, είμαστε στο στάδιο κλινικών μελετών στη Γαλλία, όπου η εφαρμογή της σε κάποιους ασθενείς έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τον χρόνο μετάδοσης του ιού από φορείς σε κάποιους άλλους.

Σχετικά άρθρα