Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΠΟΜΙΔΑ: Ανύπαρκτα τα μέτρα της κυβέρνησης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

ΠΟΜΙΔΑ: Ανύπαρκτα τα μέτρα της κυβέρνησης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιδιοκτήτες Ακινήτων, ΠΟΜΙΔΑ,

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) από τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων επιχειρήσεων που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχουν ουσιώδη μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ:

Η απειλή επέκτασης του κοροναϊού στον πληθυσμό της χώρας αλλά και όλου του πλανήτη, μας φέρνει αντιμέτωπους με πρωτοφανή προβλήματα, τα οποία η κοινωνία μας μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνον αν είναι ενωμένη.

Στον τομέα της οικονομίας η πλέον εμφανής και σοβαρή συνέπεια στην καθημερινότητα των πολιτών είναι το κλείσιμο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου πολλών πλέον κατηγοριών εμπορικών επιχειρήσεων προσέλευσης κοινού, για διάστημα άγνωστης ακόμη διάρκειας.

Όπως το Κράτος ορθά προνοεί για τις εμπορικές επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες που στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα και η λειτουργεία τους απαγορεύεται από το Κράτος, και το προσωπικό τους για το μίσθωμα της κύριας κατοικίας τους, το ίδιο οφείλει να μεριμνήσει και για τους ιδιοκτήτες – εκμισθωτές των ακινήτων στα οποία στεγάζονται, για πολλούς εκ των οποίων τα μισθώματα είναι ο κύριος ή και αποκλειστικός πόρος επιβίωσής τους, και για τους οποίους ουδεμία θετική πρόβλεψη υπάρχει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων με τις μηδενικές σήμερα κρατήσεις.

Οι αποφάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι απόλυτα αναγκαίες. Όμως για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2020 παραμένουν οι ίδιες με εκείνες που ίσχυσαν το 2019, χρονιά ανάπτυξης της οικονομίας, χωρίς να προβλέπεται για αυτούς η παραμικρή ουσιαστική ενίσχυση:

*Η τετράμηνη αναστολή καταβολής των τρεχουσών δόσεων φορολογικών υποχρεώσεων είναι χωρίς κανένα αντικείμενο για τους συνεπείς φορολογουμένους μια και κατά το διάστημα αυτό δεν υπάρχουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

* Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος, θυσιαζομένης και της υπόσχεσης για νέα μείωση 8%.

*Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος παραμένει έως 45% συν εισφορά αλληλεγγύης έως 10%.

*Ο συνδυασμός των δύο αυτών φόρων λειτουργεί τελικά ως μέσο «δήμευσης» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

*Η αυτονόητη αναστολή αύξησης των αντικειμενικών αξιών, όπως είχε ζητήσει προ ημερών η ΠΟΜΙΔΑ, δεν βγάζει από το τραπέζι τον κίνδυνο υιοθέτησης για το 2021 των εκτός πάσης πραγματικότητας πλέον εκτιμήσεων για αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών περί το 50%.

*Πιέσεις θα υπάρξουν για μεγαλύτερες μειώσεις ενοικίων, αλλά και από άλλους ενοικιαστές επιχειρηματίες άλλων κλάδων με «παράπλευρες» απώλειες από τη σημερινή κατάσταση, και θα είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να τους βοηθήσουν οικειοθελώς ακόμη και αν δεν υποχρεούνται, γιατί τους ενδιαφέρει άμεσα η επιβίωση των ενοικιαστών τους.

Γι αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει και νομοθετική αναγνώριση ως φορολογικά έγκυρης κάθε συμφωνίας μείωσης ή και ολικής απαλλαγής από την καταβολή μισθωμάτων για το διάστημα από 1.3 μέχρι και 31.12.2020.

Στην ουσία οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται εφέτος να ανταποκριθούν στις ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν και πέρυσι, διαθέτοντας πολύ λιγότερο εισόδημα, ή και καθόλου. Ελπίζουμε η κατάσταση να ομαλοποιηθεί το συντομότερο, διαφορετικά εκ των πραγμάτων θα ισχύσει η ένσταση του Μενίππου: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»…

Σχετικά άρθρα