«Οι μάσκες δεν προστατεύουν τους υγιείς» από τον κοροναϊό, δηλώνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
«Αν φορέσετε μία μάσκα, σε περίπου δύο με τρεις ώρες θα έχει γεμίσει με υγρασία και σκόνη», αναφέρει ο κ. Σύψας και συμπλήρωσε:
«Η μάσκα προστατεύει μόνο τον πάσχοντα για να μην μεταδίδει στους υγιείς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χρησιμεύουν οι μάσκες σε όσους χρησιμοποιούν ταξί καθώς «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει διασπορά του ιού από την Ιταλία, άρα δεν λέμε στον κόσμο πως υπάρχει παντού ο ιός. Δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε από τον οποιοδήποτε. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος».
«Απαγορεύσαμε τα καρναβάλια για να μην έχουμε ατύχημα»
Αναφορικά με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων ο κ. Σύψας είπε:
«Στην Πάτρα θα συνωστίζονταν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και τυχαίνει να είναι και η πόρτα μας στην Ιταλία.
»Άρα έχουμε τον τέλειο συνδυασμό για να έχουμε την τέλεια καταιγίδα.
»Βρεθήκαμε προληπτικά, για να μην έχουμε κάποιο ατύχημα στην Πάτρα, για να μην γίνει η Πάτρα το Μιλάνο της Ελλάδος, απαγορεύσαμε τα καρναβάλια».
Για τις επαφές υψηλού και χαμηλού κινδύνου ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε:
«Υψηλού κινδύνου επαφή θεωρείται να ζεις με ασθενή με κοροναϊό στο ίδιο σπίτι όλο το 24ωρο, να είσαι στο αεροπλάνο και να κάθεσαι πίσω, μπροστά ή δίπλα από ασθενή, στο σχολείο τα θρανία που κάθονται μπροστά και πίσω από άρρωστο παιδί».
«Παράδειγμα μη υπεύθυνης συμπεριφοράς»
«Εάν φοβάστε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό καθίστε σπίτι σας και πάρτε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ, ξεχάστε τις μάσκες και τις συναθροίσεις.
Σπίτι-ΕΟΔΥ, είναι απλό αυτό που θα κάνετε» είπε ο κ. Σύψας και συμπλήρωσε:
«Όπως έπρεπε να κάνει και το κρούσμα μηδέν στην Αθήνα που είχε εκτεθεί στον ιό πιθανώς με το ταξίδι και αντί να μείνει σπίτι και να πάρει τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ, πήρε ένα ταξί και πήγε στο νοσοκομείο Σωτηρία.
»Αυτή είναι μία πράξη, δεν κρίνουμε κανέναν, αλλά είναι ένα παράδειγμα πως δεν πρέπει να ενεργούμε».
«Ο μεγάλος μας φόβος είναι η διασπορά του κοροναϊού μέσα στα νοσοκομεία και γι αυτό το πρωτόκολλο εφαρμόζεται εδώ και τρεις εβδομάδες.
Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι πριν μπει οποιοσδήποτε ασθενής με πυρετό και βήχα στα Επείγοντα, υπάρχει ένας οικίσκος από έξω στον οποίο ερωτάται για τα συμπτώματα και αν έχει ταξιδέψει σε επικίνδυνες περιοχές.
»Αν ισχύει αυτό δεν μπαίνει στα Επείγοντα αλλά οδηγείται σε απομονωμένο χώρο», είπε.
Αναφερόμενος στην 40χρονη είπε πως «πήγε σε ειδικό χώρο του Σωτηρία και επέλεξε να φύγει.
»Είναι ένα παράδειγμα μη υπεύθυνης συμπεριφοράς ενός πολίτη.
»Και εάν οι πολίτες δεν λειτουργούν υπεύθυνα και δεν ακούν τις οδηγίες θα έχουμε πρόβλημα».
Παράλληλα ο κ. Σύψας είπε πως δεν υπάρχουν ασφαλής πληροφορίες αναφορικά με το πόσο επιβιώνει ο κοροναϊός σε άψυχα αντικείμενα.
«Το πρόβλημα με τον καινούριο κοροναϊό είναι πως μεταδίδεται και μία μέρα πριν ο ασθενής έχει συμπτώματα», ανέφερε ο κ. Σύψας και σχολίασε πως κάποιος μπορεί να κολλήσει τον ιό «πολύ δύσκολα αν μιλάει ένας φορέας» και «σε απόσταση δύο μέτρων μπορεί να τον μεταφέρει αν ο φορέας βήχει, φτερνίζεται, δηλαδή με σταγονίδια».