Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλλαγές στις Πανελλήνιες: Πώς θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι υποψήφιοι το 2020

Αλλαγές στις Πανελλήνιες: Πώς θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι υποψήφιοι το 2020
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πανελλήνιες Εξετάσεις, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Εγκύκλιο με την οποία εξηγεί τι αλλάζει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020 για την είσοδο των υποψηφίων στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με το ΝΕΟ σύστημα εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε δύο εγκυκλίους, μία που αναφέρεται στις αλλαγές που υπάρχουν στο ΝΕΟ σύστημα και μία για όσους επιθυμούν και έχουν το δικαίωμα να εξεταστούν με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα.

Σύμφωνα με την πρώτη εγκύκλιο «τα βασικά χαρακτηριστικά του ΝΕΟΥ συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για όλους τους υποψηφίους, η Κοινωνιολογία για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και η επιλογή ΜΟΝΟ 1 επιστημονικού πεδίου.

»Αντίθετα βασικά χαρακτηριστικά του ΠΑΛΑΙΟΥ συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα για όλους τους υποψηφίους, τα Λατινικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, η δυνατότητα επιλογής 1 ή 2 πεδίων με 4 ή 5 μαθήματα.

»Τέλος τα δύο συστήματα (παλαιό/νέο) έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων για κάθε σύστημα, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων κλπ».

Ακόμα όπως αναφέρεται «η φοίτηση στα ημερήσια και στα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄.

»Τα πρώτα απολυτήρια του τριετούς εσπερινού λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) και τα πρώτα πτυχία του τριετούς εσπερινού ΕΠΑΛ θα δοθούν στη λήξη του σχολικού έτους 2019- 2020.

»Από το σχολικό έτος 2019-2020 δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) έχουν όσοι φοίτησαν επί τρία (3) πλήρη σχολικά έτη στο τριετές εσπερινό λύκειο….»

Επίσης «οι απόφοιτοι εσπερινού ΓΕ.Λ. εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος αποφοίτησης, σε ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων, το οποίο ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Όσον αφορά τη δεύτερη εγκύκλιο που αναφέρεται στην «εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παλαιών αποφοίτων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ το έτος 2020, γενικά ισχύει το πλαίσιο που έχει θέσει ο Ν.4186/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει».

Δείτε εδώ την εγκύκλιο για το ΝΕΟ σύστημα

Δείτε εδώ την εγκύκλιο για το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα

Σχετικά άρθρα