Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαρτυρικές πέντε πόλεις και χωριά που καταστράφηκαν στη γερμανική κατοχή

Μαρτυρικές πέντε πόλεις και χωριά που καταστράφηκαν στη γερμανική κατοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ως μαρτυρικά, αναγνωρίστηκαν από το ΣτΕ πέντε πόλεις και χωριά της Ελλάδας, λόγω των δεινών που υπέστησαν στην γερμανική κατοχή τη περίοδο 1941-1944.

Πρόκειται για τη πόλη Κορμίστα του Δήμου Αμφίπολης Σερρών , την κοινότητα Κεράσοβο της δημοτικής ενότητας Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων και τα χωριά Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιά του Ανατολικού Κιλκίς.

Το Ε’ Τμήμα του ΣΤΕ με γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών , ενώ προηγουμένως είχαν ληφθεί σχετικές αποφάσεις από τους Δήμους και τις Κοινότητες των περιοχών που ανακηρύχθηκαν μαρτυρικές.

Το Κεράσοβο καταστράφηκε ολοσχερώς από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 15 Αυγούστου 1944, ανήμερα της εορτής της Παναγίας. Στο Κεράσοβο χάθηκαν συνολικά είκοσι οχτώ άνθρωποι, έντεκα από τους οποίους εκτελέστηκαν ομαδικά έξω από τη σπηλιά «χτικιαρότρυπα».

Τα στρατεύματα κατοχής στη συνέχεια έκαψαν και άλλα χωριά της Λάκας Πωγωνίου.

Επίσης, τα χωριά Κλειστό (Μούζγαλη), Αμπελόφυτο (Μούρσαλη) και Κυδωνιά (Κοτσαλάρ) έγιναν ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς στις 25.10.1941.

Τέλος, την 1η Οκτωβρίου 1941, σφαγιάσθηκαν από τους Βουλγάρους κάτοικοι της Κορμίστας.

Σχετικά άρθρα