Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο εφοπλιστής Λασκαρίδης δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό ένα πλοίο Γενικής Υποστήριξης

Ο εφοπλιστής Λασκαρίδης δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό ένα πλοίο Γενικής Υποστήριξης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφοπλιστές, Παναγιώτης Λασκαρίδης, Πολεμικό Ναυτικό, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Ο εφοπλιστής Παναγιώτης Λασκαρίδης δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό ένα Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ανοικτής θαλάσσης, το «Άτλας Ι».

Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης μήκους 70 μέτρων και εκτοπίσματος άνω των 3000 τόνων και ηλικίας κάτω των είκοσι ετών είναι ναυπηγημένο για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων πλατφορμών άντλησης πετρελαίου (Platform Support Vessel) στην ανοικτή θάλασσα.

Οι εξαιρετικές προδιαγραφές κατασκευής, σε συνδυασμό με την ευκολία αλλαγής της διαμόρφωσης ανάλογα με την αποστολή, προσδίδουν στο πλοίο επιχειρησιακή ευελιξία για υποστήριξη πλοίων στην ανοικτή θάλασσα και όχι μόνο.

Η σχεδίαση του σκάφους έχει γίνει με γνώμονα την αξιοπιστία του υλικού, την οικονομία συντήρησης και την εξοικονόμηση προσωπικού.

Το σύστημα πρόωσης αποτελείται από δυο κύριες μηχανές που στρέφουν δυο άξονες και τρεις βοηθητικές προπέλες οι οποίες σε συνδυασμό με εκτεινόμενο σύστημα αζιμουθίου επιτρέπουν στο πλοίο να παραμένει δυναμικά ακίνητο (dynamic Positioning) πάνω από οποιοδήποτε σημείο του βυθού.

Διαθέτει γερανό και μεγάλο αριθμό δεξαμενών διαφόρων τύπων συνολικής χωρητικότητας 6000 κυβικών μέτρων.

Διαθέτει σημαντικές δυνατότητες πετρέλευσης εν πλώ, πυρόσβεσης και ρυμούλκησης ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάσωση άνω των διακοσίων ναυαγών.

Η ταχύτητα του πλοίου είναι της τάξης των 14 Κόμβων.

Η δωρεά έγινε με την βεβαιότητα ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στόλου στην ανοικτή θάλασσα και θα καλύψει με τεχνικοοικονομικά καλύτερους όρους αποστολές Διοικητικής Μέριμνας που τώρα καλύπτει με πλοία παλαιάς τεχνολογίας τα οποία έχουν μεγάλες ανάγκες συντήρησης και στελέχωσης.

Η επίσημη τελετή παράδοσης και ονοματοδοσίας του πλοίου έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης έχει κάνει πολλές δωρεές στο Πολεμικό Ναυτικό.

Μεταξύ αυτών το 2014 και ένα 34μετρο γιοτ, που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 άτομα (συν οκτώ προσωπικό), με έξι καμπίνες, πολυτελή σαλόνια και τζακούζι.

Το 2017 δώρισε την προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, κατασκευής των εταιρειών «BAUDOUIN» και «LEROY SOMER», σε μία φρεγάτα τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων, παλαιάς τεχνολογίας.

Μακάρι το παράδειγμα του Παναγιώτη Λασκαρίδη να ακολουθούσαν όλοι οι Έλληνες εφοπλιστές.

Σχετικά άρθρα