Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέτρι στην Ελασσόνα ξέθαψε αρχαίο ακέφαλο άγαλμα

Αλέτρι στην Ελασσόνα ξέθαψε αρχαίο ακέφαλο άγαλμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα αρχαιολογικό αντικείμενο ιστορικής σημασίας, εντοπίστηκε σε χωράφι στη Δολίχη Ελασσόνας, από αγρότη που εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην περιοχή.

Το βρήκε ένας 76χρονος αγρότης από την Κοκκινόγη Ελασσόνας την ώρα που εκτελούσε εργασίες στο χωράφι που νοικιάζει μαζί με τον αδελφό του εδώ και 40 χρόνια.

Πρόκειται για τμήμα ακέφαλου αγάλματος το οποίο και παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια του οργώματος, ο αγρότης διαπίστωσε πως το αλέτρι του είχε προσκρούσει σε κάτι μεγάλο.

Αμέσως κατέβηκε από το τρακτέρ για να βρεθεί αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη εικόνα.

Το αγροτικό του εργαλείο είχε ξεθάψει από τη γη ένα αρχαίο άγαλμα, το οποίο ξεπερνούσε σε μήκος το ένα μέτρο, ήταν ακέφαλο και αποτύπωνε μία γυναικεία μορφή.

Το άγαλμα που βρέθηκε στη Δολίχη Ελασσόνας σύμφωνα με πληροφορίες είναι ρωμαϊκής περιόδου.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, ανέφερε ότι η υπηρεσία θα προχωρήσει στην εξέταση του αγάλματος, ενώ για την υπόθεση ενημερώνεται και το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην περιοχή κατά καιρούς έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ οι κάτοικοι ζητούν να αξιοποιηθεί ο χώρος «Καστρί Δολίχης», όπου τοποθετείται η αρχαία Δολίχη έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Εκεί, όπου για την ιστορία, έληξε ο Β’ Μακεδονικός, το 196 π.Χ. όταν ο Ρωμαίος Κόιντος Φλαμινίνος νίκησε τον Φίλιππο Β’.

Άποικοι από την αρχαία Δολίχη, έκτισαν σε ανάμνηση της πατρίδας τους την Δολίχη στη βόρεια Συρία.

Τι δήλωσε ο αγρότης

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο 76χρονος από την Κοκκινόγη, τόνισε ότι «ήταν βράδυ, λίγο μετά τις 8, όργωνα το χωράφι και κάποια στιγμή το τρακτέρ δεν προχωρούσε.

»Κατέβηκα να δω τι συμβαίνει και διαπίστωσα ότι υπήρχε ένας βράχος.

»Με πολύ κόπο μέσα στο σκοτάδι κατάφερα να το βγάλω και το άφησα στην άκρη, χωρίς να γνωρίζω τι είναι.

»Την επομένη το πρωί, πήγα στο χωράφι να συνεχίσω το όργωμα και την σπορά, έσπειρα κριθάρι και τότε διαπίστωσα ότι δεν είναι ένας απλός βράχος αλλά ένα άγαλμα.

»Άμεσα, ενημέρωσα την αστυνομία και αυτή την αρχαιολογική υπηρεσία. Πήγαμε στο χωράφι, τους είπα πως το βρήκα, το πήραν και έφυγαν, αφού με ευχαρίστησαν».

Στην ΕΡΤ μίλησε και ο αδερφός του, Φώτης, που καλλιεργούν μαζί το συγκεκριμένο χωράφι και επεσήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά στα 40 χρόνια που καλλιεργούμε το χωράφι που βρήκαμε αρχαίο αντικείμενο.

»Το βρήκαμε ακέφαλο και από την πρώτη στιγμή ο αδερφός μου ενημέρωσε την αστυνομία που ήρθε στο χωράφι μαζί με την αρχαιολογική υπηρεσία».

Σχετικά άρθρα