Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δήμαρχος Σάμου: «Είχαμε εξέγερση» μεταναστών – Η κοινωνία «στο κόκκινο»

Δήμαρχος Σάμου: «Είχαμε εξέγερση» μεταναστών – Η κοινωνία «στο κόκκινο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Στάντζος, Ελληνικά Νησιά, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Πρόσφυγες, Σάμος, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Ηρεμία επικρατεί στο Βαθύ της Σάμου μετά τη νύχτα ταραχών που «πυροδότησε» η φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Σάμου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο, της φωτιάς προηγήθηκαν επεισόδια μεταξύ μεταναστών στο κέντρο της πόλης, τα οποία στη συνέχεια συνεχίστηκαν στο ΚΥΤ.

Ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», κατήγγειλε ότι, έγινε «εξέγερση και η φωτιά είναι μέρος της εξέγερσης».

Σημειώνοντας ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας απόπειρας εμπρησμού στη μία πλευρά του ΚΥΤ, είπε πως λόγω της αποτυχίας της, μπήκε τελικά φωτιά στην άλλη του πλευρά, στην οποία και σημειώθηκε έκρηξη.

«Αν είχαμε απόψε ισχυρούς βόρειους ανέμους, το Μάτι δε θα ήταν τίποτα», σχολίασε σχετικά ο Γ. Στάντζος.

Όπως είπε ο δήμαρχος της περιοχής, πλήθος αιτούντων άσυλο έχει βρει καταφύγιο στο κέντρο της πόλης Βαθύ.

Από πλευράς τους οι τοπικές Αρχές ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αποφασίστηκε σήμερα να μη λειτουργήσουν τα σχολεία στο Βαθύ.

«Έχουμε 7000 μόνιμους κατοίκους και 5700 πρόσφυγες», είπε ο Γ. Στάντζος, τονίζοντας πως οι κάτοικοι της πόλης της Σάμου, στα όρια της οποίας βρίσκεται το ΚΥΤ είναι στο «κόκκινο».

Τα επεισόδια

Άγρια επεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς που ξεκίνησαν με μαχαιρώματα στο κέντρο της πόλης της Σάμου και εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις και φωτιές στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Βαθύ σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο νησί του ανατολικού Αιγαίου.

Το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε, σύμφωνα με το samos24.gr, κοντά στον δημοτικό κήπο στην πόλη της Σάμου όταν μια ομάδα Αφγανών συγκρούστηκε για άγνωστους λόγους με Σύρους με αιχμηρά αντικείμενα.

Αποτέλεσμα των συγκρούσεων, ήταν ο τραυματισμός τριών Σύρων και η μεταφορά τους στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύονται με τραύματα στο θώρακα και στη πλάτη . Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες συνελήφθησαν λίγη ώρα αργότερα.

Ακολούθησαν στις 10 το βράδυ συγκρούσεις κοντά στην κάτω πύλη του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στο Βαθύ που κλιμακώθηκαν όταν ξέσπασε φωτιά.

Συνολικά 30 πυροσβέστες προσπάθησαν να ελέγξουν τη φωτιά την ώρα που δυνάμεις της Αστυνομίας προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη με τη φωτιά να καταστρέφει σκηνές και ξύλινες κατασκευές ενώ οχτώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης άτομα που διαμένουν στο ΚΥΤ άρχισαν να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό και να κινούνται προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Σάμου.

Στη 1.00 τα ξημερώματα της Τρίτης άρχισαν να εισέρχονται σταδιακά οι μετανάστες στη δομή.

Σημειώνεται ότι στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Σάμου διαμένουν σήμερα, περί τα 6.300 άτομα.

Την ίδια ώρα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ καταβάλουν προσπάθειες να δώσουν ρεύμα στο ΚΥΤ και σε γειτονικές περιοχές.

Με απόφαση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου και των απρόβλεπτων καταστάσεων και γεγονότων που συνέβησαν στην πόλη της Σάμου τα σχολεία όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ειδικά σχολεία) της πόλεως Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Τρίτη.

Σχετικά άρθρα