Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αστυνομία βγάζει τους καταληψίες μετανάστες από το «Τοσίτσειο» στην Αχαρνών

Η Αστυνομία βγάζει τους καταληψίες μετανάστες από το «Τοσίτσειο» στην Αχαρνών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αστυνομία, Καταλήψεις, Κατάληψη, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τουλάχιστον ενός υπό κατάληψη κτιρίου στη συμβολή των οδών ΣουρμελήΑχαρνών κοντά στην πλατεία Βάθης.

Το ιστορικό κτίριο, κτισμένο σε σχέδια τού Τσίλλερ οικίας τού Γ. Αργυρόπουλου στη γωνία των οδών Αχαρνών και Σουρμελή, φιλοξενούσε το Τοσίτσειο και βρισκόταν υπό κατάληψη από το 2016.

Πρόκειται για την πέμπτη εκκένωση κτιρίου υπό κατάληψη.

Παράλληλη επιχείρηση πραγματοποιείται σε κοντινό κτίριο στην οδό Αχαρνών 22.

Και στα δύο κτίρια υπήρχαν συνολικά 230 παράτυποι μετανάστες, 150 στο κτίριο της Σουρμελή, και 80 στην οδό Αχαρνών 22, εκ των οποίων 70 παιδιά.

Οι μετανάστες μεταφέρονται στη διεύθυνση αλλοδαπών Αττικής για να εξεταστούν τα όποια έγγραφα έχουν, μετά σε ξενοδοχείο και έπειτα σε δομές φιλοξενίας.

Στο νεοκλασικό κτίριο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ μαζί με αξιωματικούς της ασφάλειας Αττικής και της κρατικής ασφάλειας. Στην περιοχή υπάρχει και drone της ΕΛΑΣ.

Έξω από το κτίριο είχαν σημειωθεί πολλές φορές επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο των συμπλοκών η διακίνηση πλαστών εγγράφων, ειδών παρεμπορίου και λαθραίων τσιγάρων.

Τον Οκτώβριο του 2018 είχαν μάλιστα βγει και πιστόλια και υπήρξαν τραυματίες.

Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένα από τα 11 κτίρια για τα οποία είχαν υποβάλει μήνυση οι ιδιοκτήτες για την εκκένωσή τους είχαν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες, αλλά δεν εκτελούνταν.

Από τα 11 στα εφτά έχουν καταλύσει παράτυποι μετανάστες ενώ σε τέσσερα βρίσκονται ομάδες αντιεξουσιαστών.

Αυτή τη στιγμή συνολικά 47 κτίρια στην Αττική τελούν υπό κατάληψη.

21 από αυτά στα Εξάρχεια. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί έξι κτίρια.

ΕΛΑΣ και Δήμος Αθηναίων βρίσκονται σε στενή συνεργασία για το νεοκλασικό της Αχαρνών, όπως και στην εκκένωση των τεσσάρων κτιρίων στα Εξάρχεια.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης συνεργεία του Δήμου βρίσκονται επί ποδός για τον καθαρισμό και το σφράγισμα του κτιρίου, καθώς και για τη φωταγώγηση της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Σύντροφοι/Συντρόφισσες για τη Διάχυση των Εξαρχείων», με ανάρτηση της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ανέλαβε την ευθύνη για τις 12 επιθέσεις σε γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και υποκαταστήματα τραπεζών αντιδρώντας στις επιχειρήσεις εκκένωσης της ΕΛΑΣ.

Η ιστορία του υπό κατάληψη κτιρίου

Ένα κτίριο «κόσμημα» σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, που φιλοξενούσε επί δεκαετίες το Τοσίτσειο Σχολείο, βρισκόταν υπό κατάληψη από το 2016.

Το εμβληματικό νεοκλασικό κτήριο της Αχαρνών, τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή, μετέπειτα νοικιάσθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο από το Δημόσιο από το 1972 έως και το 2014.

Μετά την εγκατάσταση των Σχολείων στο Αρσάκειο Ψυχικού το 1933, μεγάλος αριθμός μαθητριών παρέμεινε στο κεντρικό κτήριο των Αθηνών στην Πανεπιστημίου όπου σήμερα βρίσκεται το ΣτΕ.

Επιθυμία τού Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ήταν να μεταστεγασθούν τα Σχολεία από το κέντρο της πόλεως, ώστε ολόκληρο το κτήριο να ενοικιασθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, επιτροπή επισκέφθηκε και εξέτασε πολλά κτήρια, και κατέληξε να προτείνει στο Δ.Σ. την αγορά της κτισμένης σε σχέδια του Τσίλλερ οικίας τού Γ. Αργυρόπουλου στη γωνία των οδών Αχαρνών και Σουρμελή, την οποία δεν έκρινε ως απολύτως κατάλληλη, ήταν όμως καταλληλότερη από τις υπόλοιπες που προτάθηκαν.

Έτσι το Δ.Σ., με απόφαση της 7ης Ιουνίου 1935, ήρθε σε συνεννόηση με τους κληρονόμους τού Γ. Αργυρόπουλου για την αγορά της οικίας καθώς και οικοπέδου 2.591 τ.π. έναντι τού ποσού των 7. 500.000 δρχ.

Το συμβόλαιο υπ’ αριθμ. 13330, που συνέταξε ο συμβολαιογράφος Αθηνών Κ. Δ. Γιαννίτσης, υπέγραψε εκ μέρους τής Φ.Ε. ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κυριακός και οι κληρονόμοι τού Γ. Αργυρόπουλου Σοφία και Αλέξανδρος.

Το Σχολείο που θα στεγαζόταν εκεί θα ονομαζόταν «Τοσίτσειο» προς τιμήν τής ευεργέτιδος Ελένης Τοσίτσα, που είχε κτίσει το πρώτο Τοσίτσειο Σχολείο για να στεγαστεί εκεί το Εξωτερικό Σχολείο της Εταιρείας.

Στις 6 Οκτωβρίου 1937 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια στο προαύλιο με αγιασμό ενώπιον τού διδακτικού προσωπικού, των μαθητριών, γονέων και κηδεμόνων.

Εκ μέρους τού Δ.Σ. ο Αχ. Κύρου, αφού μίλησε για τον στόχο της ΦΕ και των Σχολείων της, το παρέδωσε στους διευθυντές των Σχολείων που θα στεγάζονταν εκεί.

Ο γυμνασιάρχης Π. Λαλεχός ευχαρίστησε το Δ.Σ. και υποσχέθηκε εκ μέρους τού διδακτικού προσωπικού ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους.

Ο πόλεμος που ξέσπασε το 1940 έγινε αιτία το κτήριο να επιταχθεί για να στεγασθεί εκεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τότε τα Σχολεία στεγάστηκαν σε ενοικιασμένα κτήρια, όπως αυτό της οδού Ρεθύμνης και της οδού Μαυρομιχάλη και Ακαδημίας.

Όπως ακριβώς συνέβη και με το Αρσάκειο Ψυχικού έτσι και το Τοσίτσειο παρεδόθη στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία λίγα χρόνια μετά τη λήξη τού πολέμου.

Μετά τον πόλεμο το Σχολείο λειτούργησε κανονικά μέχρι το 1972.

Πλήθος μαθητριών από όλα τα σημεία τής Αθήνας αποφοίτησαν από το Τοσίτσειο της οδού Αχαρνών.

Το επίπεδο της εκπαίδευσης ήταν υψηλότατο, όπως σε όλα τα Σχολεία της ΦΕ.

Τη δεκαετία τού 1960 κατά μήκος της οδού Σουρμελή κτίστηκε νέο κτήριο για να στεγάσει τις τάξεις τού Γυμνασίου.

Το 1968 μάλιστα προστέθηκε και 3ος όροφος (4 διδακτικές αίθουσες) σε σχέδια τού Χ. Πολυχρονόπουλου.

Όσο ο αριθμός των μαθητριών ήταν μικρός το κτήριο ήταν λειτουργικό.

Παρά τις προσπάθειες όμως ανακαίνισής του, πολύ γρήγορα ο θόρυβος, οι κακές συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και η αδυναμία επέκτασης τού Σχολείου δυσχέραναν πολύ τη σωστή λειτουργία του, με αποτέλεσμα το κτίριο να γίνεται όλο και πιο ακατάλληλο.

Έτσι το Δ.Σ. της Φ.Ε. αποφάσισε την οικοδόμηση νέου Σχολείου σε οικόπεδο 200 στρεμμάτων που είχε αγοράσει η Εταιρεία με απόφαση τού Δ.Σ. στις 26 Νοεμβρίου 1926 σε περιοχή μεταξύ Εκάλης, Δροσιάς και Άνοιξης, το οποίο αποτελούσε τμήμα τού αγροκτήματος «Μπογιάτι», που ανήκε στους αδελφούς Λεωνίδα και Μαρή Εμπειρίκο.

Εκεί το 1969 άρχισε να κτίζεται το νέο κτήριο που στέγασε τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία από τον Σεπτέμβριο τού 1972.

Σχετικά άρθρα