Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Πόλεμος” για τον ΕΟΠΥΥ

“Πόλεμος” για τον ΕΟΠΥΥ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Διαθεσιμότητα, ΕΟΠΥΥ, Μιχάλης Βλασταράκος,

Κορυφώνεται η ένταση στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Υγείας καθώς οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αρνούνται να παραδώσουν τα κλειδιά των 380 μονάδων υγείας στις Περιφερειακές διευθύνσεις, “οχυρωμένοι” από νωρίς το πρωί στα Πολυϊατρεία.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει δώσει εντολή για την καταγραφή του υλικού και του εξοπλισμού των Πολυιατρείων καθώς και για το σφράγισμά τους έως σήμερα Δευτέρα, ούτως ώστε τα Πολυιατρεία να ανοίξουν μετά από ένα μήνα ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου για όλους τους πολίτες.

Η Ομοσπονδία των Ιατρών, ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ, έστειλε την περασμένη Παρασκευή εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζοντας «παράνομη την ενέργεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να προβεί επειγόντως σε βίαιη σφράγιση όλων των Μονάδων, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος» και κάλεσε το προσωπικό και τους δημότες να παρίστανται στα Πολυιατρεία για να αποτρέψουν το κλείσιμό τους.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας:

«Όσοι κρατήσουν Πολυιατρεία, ας γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της φύλαξης. Κάθε ζημία θα τους καταλογίζεται μέσω των ΔΟΥ τους» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter το βράδυ της Κυριακής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο πλευρό των γιατρών ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Σε «κλοιό αλληλεγγύης και αντίστασης» γύρω από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα κάλεσε τους ιατρούς, τους ασφαλισμένους, τους ανασφάλιστους και τους κοινωνικούς φορείς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) «προκειμένου να ανατραπεί η προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας να σφραγισθεί οριστικά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του Οργανισμού δεν μπορεί να ζητεί παράδοση των κτιρίων, καθώς δεν ισχύει ακόμη ο νόμος για την κατάργηση των πολυϊατρείων και την ένταξή τους στο ΕΣΥ.

Μεταβατική περίοδος δύο μηνών

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, αλλά την Παρασκευή που η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζήτησε το σφράγισμα των Πολυιατρείων δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό αναμένεται να γίνει την Τετάρτη.

Με την επικείμενη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόµου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όλο το προσωπικό των μονάδων τίθεται αυτόµατα σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα ενός μήνα ενώ για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού όπως πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά. n διαδικασία θα είναι 15 ημέρες.

Τα πολυιατρεία εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργικά σε περίπου δύο μήνες, καθώς θα χρειαστεί να γίνουν προσλήψεις επικουρικών γιατρών σε αντικατάσταση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα αποχωρήσουν επιλέγοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση εντός του νέου φορέα.

Σχετικά άρθρα