Οι γονείς των εννέα μαθητών της Τελένδου ενημέρωσαν την δασκάλα του νησιού ότι με τη λήξη της τουριστικής σεζόν θα επιστρέψουν στην Κάλυμνο.
Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε και για το Δημοτικό Σχολείου Τελένδου την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 και έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον π. Κωνσταντίνο Σμαλιό με παρόντα 9 παιδιά, τους γονείς τους και φυσικά τη δασκάλα τους που από την Κρήτη απ’ όπου κατάγεται βρέθηκε στο πανέμορφο αλλά με τους λιγοστούς κατοίκους νησάκι της Τελένδου.
Ωστόσο, το Σχολείο θα κλείσει μέσα στον Οκτώβριο μέχρι το Πάσχα, αφού οι οικογένειες των λιγοστών μαθητών πρόκειται με τη λήξη της σεζόν και της απασχόλησής τους στην Τέλενδο να επιστρέψουν στην Κάλυμνο.
Το kalymnos-news.gr επικοινώνησε με τη νεαρή και ευγενική δασκάλα του Σχολείου, η οποία επιβεβαίωσε την είδηση αυτή, αφού την ενημέρωση την είχε από τους ίδιους τους Γονείς ότι τα παιδιά θα διακόψουν τη φοίτηση τους στο σχολείο λόγω μετακόμισης των οικογενειών τους στην Κάλυμνο και θα επιστρέψουν πάλι στην Τέλενδο την περίοδο του Πάσχα του 2020.
Τέλενδος
Η Τέλενδος ή Τέλεντος είναι νησί του νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα.
Η Τέλενδος βρίσκεται πολύ κοντά στην Κάλυμνο, σε απόσταση μόλις 5 στάδια (0,5 μιλίου) και πιο συγκεκριμένα στα δυτικά της.
Το περίγραμμά της θυμίζει εκείνο της Κέας, σε σμίκρυνση αντεστραμμένο, εκτεινόμενη κατά διεύθυνση Ανατολή – Δύση με συνολικό μήκος περίπου 4 χλμ.
Της νήσου δεσπόζει το οροπέδιό της καλούμενο «Ράχη» με μέγιστο υψόμετρο 460 μ.
Έχει έκταση 4,648 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η Τέλενδος όπως φαίνεται από την Κάλυμνο.
Ο μοναδικός και ομώνυμος οικισμός της Τελένδου, βρίσκεται επί της ανατολικής ακτής της, στο μυχό του ανατολικού όρμου που σχηματίζεται παρά τη ΝΑ χερσονίζουσα απόληξή της, ακριβώς απέναντι από το χωριό Μυρτιές της Καλύμνου με το οποίο και συνδέεται με μικρά πλοιάρια, «θαλάσσια ταξί» που εκτελούν τακτική συγκοινωνία.
Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει αμμουδερή παραλία με φυσική σκιά από αλμυρίκια και ρηχά νερά.
Στη δυτική πλευρά της χερσονίζουσας απόληξης σχηματίζεται ο ευρύς όρμος «Χοχλακάς» που διαθέτει παραλία με πεντακάθαρα νερά που βαθαίνουν σχετικά απότομα.
Η Τέλενδος έχει κηρυχθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), Falco naumanni, Πετρίτης (Falco peregrinus) και Αιγαιόγλαρος (Larus audouinii) από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000.
Σημειώνεται ότι στερείται οδικού δικτύου, προσφερόμενη περισσότερο για πεζοπορία.
Η βασική ενασχόληση των κατοίκων της είναι η αλιεία.
Εκτός από τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, στο νησί παράγονται αυθεντικό θυμαρίσιο μέλι, βότανα και μυρωδικά.
Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης υπάγεται στον δήμο Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 94 κατοίκους.
Ως οικισμός είναι αναγνωρισμένος από το 1948, με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.