Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πλασματικά έτη: Τι αλλάζει στη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων

Πλασματικά έτη: Τι αλλάζει στη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημόσιοι Υπάλληλοι, Συνταξιοδοτήσεις,

Aκριβότερη θα είναι για τους δημόσιους υπαλλήλους η εξαγορά πλασματικών χρόνων από την 1.1.2020 στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε με τον νόμο Κατρούγκαλου από το 2017.

Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με την χρήση πλασματικών χρόνων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέσα στο 2019 για να μην πληρώσουν αυξημένα την εξαγορά.

Ειδικότερα για όσους δημοσίους υπαλλήλους υποβάλλουν αίτηση εξαγοράς πλασματικών ετών εντός του 2019 το κόστος υπολογίζεται στο 16,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου το μήνα της αίτησης ενώ για το 2020 το κόστος εξαγοράς αυξάνεται και ανεβαίνει στο 20% όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς.

Όπως γράφουν τα dikaiologitikanews.gr η αλλαγή στην εξαγορά δεν αφορά όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση για αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

Η εξαγορά των εν λόγω χρόνων οδηγεί τον ασφαλισμένο να βγει νωρίτερα στην σύνταξη ή να αυξήσει το ποσό της σύνταξης του.

Ωστόσο η εξαγορά των πλασματικών χρόνων συμφέρει κυρίως όσους μπορούν με τα επιπλέον χρόνια να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά με διατάξεις του 2010, του 2011 και του 2012, ώστε συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα όρια ηλικίας να αποχωρήσουν νωρίτερα από την αγορά εργασίας.

Όπως αφορά κι αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Τα πλασματικά έτη που εξαγοράζονται φέρνουν νωρίτερα τη συνταξιοδότηση και επηρεάζουν το ποσό της σύνταξης (ποσοστά αναπλήρωσης, συντάξιμες αποδοχές και εθνική σύνταξη).

Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά και χρησιμοποιούνται μόνο για θεμελίωση δεν συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης δηλαδή δεν συνυπολογίζονται ούτε στα ποσοστά αναπλήρωσης ούτε στον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών.

Αντίθετα σε περίπτωση που ασφαλισμένος έχει αναγνωρίσει χωρίς εξαγορά πλασματικούς χρόνους, οι οποίοι αξιοποιούνται μόνο για τη θεμελίωση, οι χρόνοι αυτοί συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση του ποσού της εθνικής σύνταξης, δηλαδή στη συμπλήρωση των 20 ετών για τη λήψη του πλήρους ποσού εθνικής σύνταξης.

Η καταβολή του ποσού της εξαγοράς γίνεται:

α) Εφάπαξ, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Εξαγορά χρόνου που υπολείπεται του ενός έτους δεν τυγχάνει έκπτωσης.

β) Σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται (Τόσες δόσεις όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται). Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το ποσό αυτής επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη.

γ) Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης το ποσό εξαγοράς παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση, ποσό ίσο με το ¼ του ποσού της σύνταξης.

Αίτηση αναγνώρισης

Η σχετική αίτηση αναγνώρισης πλασματικών μπορεί να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ οποτεδήποτε, προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους, τις προϋποθέσεις του οποίου επιθυμεί να κατοχυρώσει ο ασφαλισμένος, ακόμα και ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης, σε καμία όμως περίπτωση μετά την ημερομηνία της εν λόγω αίτησης (εφόσον καθίστανται συνταξιούχοι από αιτήσεως) ή σε χρόνο μεταγενέστερο εκείνου που ο ασφαλισμένος κατέστη συνταξιούχος (εφόσον κριτήριο για την έναρξη συνταξιοδότησης δεν είναι ο χρόνος υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης).

Χρόνοι πλασματικών

– Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου.

– Γονική άδεια.

– Εκπαιδευτική άδεια

– Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου

– Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου -30% (θεμελίωση 2011 – 2014).

– Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου -30% (θεμελίωση 2011 – 2014).

– Χρόνος σπουδών.

– Αναγνώριση τέκνων.

– Κενός χρόνος.

Σχετικά άρθρα