Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν εισιτήρια θεάτρου και κουπόνια βιβλίων

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν εισιτήρια θεάτρου και κουπόνια βιβλίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Θέατρο, ΟΑΕΔ,

Αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για την κατάρτιση προγράμματος χορήγησης επιταγών θεάματος χειμερινής περιόδου 2019-2020, καθώς και για την κατάρτιση προγράμματος χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων έτους 2019.

Αντικείμενο του πρώτου προγράμματος είναι η χορήγηση επιταγών θεάματος στους δικαιούχους–ωφελούμενους του προγράμματος για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων.

Σκοπός του είναι η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών τους.

Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελουμένων του προγράμματος ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο σε 200.000 ανάλογα με τον αριθμό των παρόχων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και των προσφερομένων ανά πάροχο θέσεων.

Ο αριθμός των ωφελουμένων, ηλικίας 3-10 ετών, δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει τον προσφερόμενο αριθμό θέσεων για παιδικές παραστάσεις, ενώ ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων–ωφελουμένων προκύπτει, μετά την κατάρτιση του οριστικού μητρώου παρόχων.

Δικαιούχοι/ωφελούμενοι του προγράμματος

Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος επιταγών θεάματος περιόδου 2019-2020 ορίζονται:

α) Ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, 50 ημέρες στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας.

β) Ασφαλισμένες που έλαβαν, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρου 142 του ν. 3655/2008, όπως ισχύει.

γ) Ασφαλισμένοι που έλαβαν, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, τακτική επιδότηση ανεργίας, με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ, διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).

δ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που έχουν συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας, κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.

Ο υπό τα στοιχεία α’ έως γ’ αναφερόμενος αριθμός ημερών μπορεί να προκύπτει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος χορήγησης επιταγών θεάματος ορίζονται:

α) Τα παιδιά των δικαιούχων, ηλικίας τριών ετών και άνω, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών ή του άλλου γονέα.

β) Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως ορίζει η Δημόσια Πρόσκληση. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Όπως διευκρινίζεται στην ΚΥΑ, ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και, γενικά, κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι–ωφελούμενοι του προγράμματος, όσοι δικαιούνται συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλον φορέα για την ίδια χρονική περίοδο του προγράμματος.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων, προσδιορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση ανάλογα με το είδος της σκηνής (κεντρική– παιδική).

Η «Επιταγή Θεάματος» έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού και αποτυπώνεται με τα λοιπά στοιχεία των δικαιούχων–ωφελουμένων. Η επιταγή θεάματος ισχύει αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος και μέχρι τη λήξη αυτού.

Ως «Πάροχοι» νοούνται οι θεατρικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που έχουν προγραμματίσει παραστάσεις κατά τη χειμερινή περίοδο 2019-2020. Οι πάροχοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προσφέροντας συγκεκριμένο αριθμό θέσεων για τους δικαιούχους-ωφελούμενους του προγράμματος, εφόσον προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψήφιων δικαιούχων υποβάλλονται προς τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), όπως ορίζει η Δημόσια Πρόσκληση.

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση. Αιτήσεις που υποβάλλονται, μετά τη λήξη της προθεσμίας, δεν λαμβάνονται υπόψη.

Οι αιτήσεις των παρόχων και τα σχετικά δικαιολογητικά για την αποπληρωμή του προγράμματος, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, υποβάλλονται από την επομένη της ημερομηνίας που λήγει εκάστη παράσταση και, σε κάθε περίπτωση, από 02.01.2020 έως και την 30η.06.2020. Αιτήσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, απορρίπτονται.

Αντικείμενο του δεύτερου προγράμματος είναι η χορήγηση επιταγών στους δικαιούχους–ωφελούμενους του προγράμματος για την αγορά βιβλίων.

Σκοπός του είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών του.

To πρόγραμμα θα υλοποιηθεί εντός του 2019. Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελουμένων του προγράμματος ανέρχεται στις 150.000.

Δικαιούχοι/ωφελούμενοι του προγράμματος

Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων έτους 2019 ορίζονται:

α) Ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας.

β) Ασφαλισμένες που έλαβαν, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρ. 142 του ν. 3655/2008, όπως ισχύει.

γ) Ασφαλισμένοι που έλαβαν, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, τακτική επιδότηση ανεργίας, με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ, διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).

δ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που έχουν συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας, κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων ορίζονται:

α) Τα παιδιά των δικαιούχων, ηλικίας άνω των πέντε ετών, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών ή του άλλου γονέα.

β) Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως ορίζει η Δημόσια Πρόσκληση. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Σχετικά άρθρα