Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκτός ελέγχου ο Έμπολα στη Δυτ. Αφρική – Μικρός ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Εκτός ελέγχου ο Έμπολα στη Δυτ. Αφρική – Μικρός ο κίνδυνος για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιμορραγικός Πυρετός, Αφρική, Γουινέα, Έμπολα, ΚΕΕΛΠΝΟ, Λιβερία, Νιγηρία, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Σιέρα Λεόνε,

Σε συνέχεια του δημοσιεύματός μας με τίτλο Κίνδυνος να έρθει ο ιός Έμπολα στην Ελλάδα με Αφρικανούς λαθρομετανάστες;, το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι ο κίνδυνος από τη επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα για την Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν την Παρασκευή επιστήμονες που συμμετείχαν σε διεπιστημονική συνάντηση στο ΚΕΕΛΠΝΟ γι’ αυτό το θέμα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις από τον Απρίλιο του 2014 και μετά τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για την επιδημία έχει ενημερώσει, τόσο τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για τον χειρισμό ύποπτων περιστατικών αιμορραγικού πυρετού, όσο και τους ταξιδιώτες για τις εξελίξεις και τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Επίσης, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Εργαστήριο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών και Αρμποϊών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσααλονίκης για την εργαστηριακή ετοιμότητα της χώρας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά σε κοινότητες της Κεντρικής Αφρικής.

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως, μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (πχ σάλιο, ούρα κλπ).

Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου, ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της αυξημένης ιαιμίας.

Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μίας εβδομάδας (από δύο έως 21 ημέρες), αρχικά προκαλεί ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμέτους και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα έχει υψηλή θνητότητα που μπορεί να φτάσει και το 80% και δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη ή ειδική θεραπεία.

Οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί δημόσιας υγείας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Δυτική Αφρική και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους.

Εκτός ελέγχου η επιδημία Έμπολα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής

Η επιδημία αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα σε κράτη της δυτικής Αφρικής είναι εκτός ελέγχου, αλλά μπορεί να ανασχεθεί, εκτίμησε την Παρασκευή η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής της με τους προέδρους της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε στο Κόνακρι.

«Αυτή η συνάντηση πρέπει να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής σε ό,τι αφορά την αντίδραση στην επιδημία», τόνισε η Τσαν, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση όσων είπε, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ.

«Η επιδημία αυτή κινείται πιο γρήγορα από τις προσπάθειές μας να την ελέγξουμε. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές σε ό,τι αφορά τις ζωές που θα χαθούν αλλά και τα σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα» που δημιουργούνται, αλλά και σε ό,τι αφορά «τον υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της σε άλλες χώρες», πρόσθεσε η Τσαν.

«Το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί ως σήμερα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι θλιβερά ανεπαρκές», ανέφερε ακόμη η Τσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η επιδημία του Έμπολα έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή τουλάχιστον 729 ανθρώπων—339 στη Γουινέα, 233 στη Σιέρα Λεόνε, 156 στη Λιβερία και ενός στη Νιγηρία.

Σχετικά άρθρα