Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οκτώ κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε Αχαΐα και Ηλεία

Οκτώ κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε Αχαΐα και Ηλεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ηλεία, Καταρροϊκός Πυρετός,

Οκτώ κρούσματα καταρροϊκού πυρετού έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, έξι στην Αχαΐα και δύο στην Ηλεία.

Όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οι τρεις Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται σε Ζώνη Προστασίας όπου εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα.

Συγκεκριμένα εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

  1. Καταγράφονται όλες οι εκτροφές των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ζώων.
  2. Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό έλεγχο ζώων δεικτών ομάδων δεικτών βοοειδών.
  3. Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από την Ζώνη Προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν λάβει άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα περιορισμού που προβλέπονται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, έχουν πραγματοποιήσει ενημερώσεις στους κτηνοτρόφους, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μέσω του ελέγχου του νοσήματος.

Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης που τους υποδεικνύονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και να συνεργάζονται με αυτές.

Τονίζεται, για ακόμη μία φορά, ότι το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία. Επομένως, η πρόληψη του νοσήματος αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Σημαντικό ρόλο στην μετάδοση του νοσήματος, διαδραματίζουν τα κουνούπια γένους cullicoides, οπότε κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων εντομοπροστασίας στις εκτροφές.

Σε περίπτωση υποψίας καταρροϊκού πυρετού, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής σας, προκειμένου να ακολουθήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες ενέργειες από το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης.

Στοιχεία επικοινωνίας υπευθύνων κτηνιάτρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον καταρροϊκό πυρετό:

Π.Ε Αχαΐας: Ντούκας Βασίλης, τηλ.2613613729

Π.Ε Ηλείας: Χατζηπανταζής Γιώργος, τηλ.2621360173 και Γκούβας Γιώργος τηλ.2623054212

Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας: Μυστυλής Σταμάτης, τηλ.2631055639.

Σχετικά άρθρα