Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χωρίς καµία περικοπή η πληρωμή στις συντάξεις χηρείας

Χωρίς καµία περικοπή η πληρωμή στις συντάξεις χηρείας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αναστάσιος Πετρόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Συντάξεις,

Θα καταβληθούν κανονικά την ερχόµενη εβδοµάδα, χωρίς περικοπές στο ύψος που δίνονταν έως τώρα, όλες οι συντάξεις χηρείας που έχουν υπολογιστεί µε τον νόµο Κατρούγκαλου. Αυτό διαβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, λέγοντας πως έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες να µην εφαρµόσουν το «ψαλίδι» του ηλικιακού ορίου, καθώς έρχεται η κατάργησή του µε το πολυαναµενόµενο νοµοσχέδιο των 120 δόσεων.

Υπενθυµίζεται πως το νέο καθεστώς, που ορίζει πως οι χήρες που δεν είναι 55 ετών χάνουν τη σύνταξη έπειτα από µία τριετία, ενεργοποιήθηκε τον Μάιο του 2016. Αυτό σηµαίνει πως για ορισµένες περιπτώσεις η επίµαχη τριετία µπορεί να ολοκληρώνεται αυτές τις ηµέρες και συνεπώς ορισµένες συντάξεις θα κινδύνευαν χωρίς αλλαγή της διάταξης.

«Ηδη έχει δοθεί εντολή για τη διαχείριση των συντάξεων. Οσες συντάξεις καταβάλλονταν στη χηρεία θα εξακολουθούν να καταβάλλονται, δεν θα συµβεί η περικοπή των ηλικιακών ορίων» είπε χθες ο κ. Πετρόπουλος, αποδίδοντας στο «πυκνό νοµοθετικό έργο» της Βουλής την καθυστέρηση στην κατάθεση του νοµοσχεδίου-σκούπα που περιλαµβάνει τη ρύθµιση και τη διάσωση των συντάξεων χηρείας. Ο ίδιος σηµείωσε πως οι νοµοθετικές διατάξεις για τις ρυθµίσεις οφειλών ενδέχεται να έρθουν µετά το Πάσχα στη Βουλή, συµπεριλαµβανοµένων των οφειλών προς την Εφορία. «Εξετάζουµε να έρθουν µαζί οι δύο ρυθµίσεις» είπε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως το ηλικιακό όριο στις συντάξεις χηρείας καταργείται, ενώ από την έναρξη ισχύος του νέου νόµου αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης για τον επιζώντα σύζυγο από 50% σε 70%. Επιπλέον, θεσπίζεται ελάχιστο όριο έγγαµης συµβίωσης στα τρία χρόνια (αντί για πέντε), προβλέπεται η καταβολή σύνταξης χηρείας σε όλα τα παιδιά µέχρι τα 24 τους ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν, καθώς και πλήρης ιατροφαρµακευτική κάλυψη µέχρι 35 ετών, εφόσον δεν εργάζονται.

Ρύθµιση οφειλών

Για τη ρύθµιση οφειλών είπε πως θα δώσει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες και παρέθεσε ένα παράδειγµα: οφειλή πρώην ελεύθερου επαγγελµατία 58.000 ευρώ µειώνεται σε 17.500 ευρώ (-69,8%) και ο οφειλέτης µπορεί να λάβει σύνταξη. Σε σύνταξη 850 ευρώ η µηνιαία δόση θα είναι 144 ευρώ, ενώ µε το µέχρι σήµερα ισχύον σύστηµα (παρακράτηση οφειλής σε 40 δόσεις) θα προέκυπτε µια απαγορευτική µηνιαία δόση ύψους 1.450 ευρώ. Ερωτώµενος σχετικά µε το ενδεχόµενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης από το 2020, ο κ. Πετρόπουλος παρέπεµψε στον πρωθυπουργό και στα όσα είπε στις οργανώσεις των συνταξιούχων στο Μέγαρο Μαξίµου, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό το ενδεχόµενο.

«Ο πρωθυπουργός το εξήγγειλε στη συνάντηση που έγινε µε τις οργανώσεις των συνταξιούχων, τον σκοπό να έχουµε πάγια ρύθµιση. Το έχει πει ο πρωθυπουργός ότι εξετάζεται το ενδεχόµενο οριστικοποίησης όχι µέσα στο 2019, ενδεχοµένως µέσα στο 2020, θα δούµε» είπε, προσθέτοντας πως «ο προγραµµατισµός της νοµοθέτησης δεν γίνεται από τους υπουργούς, αλλά από τον πρωθυπουργό». Για τις εκκρεµότητες είπε πως εξετάζει λύσεις στο πρόβληµα ώστε να δίνεται ένα µεγάλο µέρος (π.χ. το 80%) ως προσωρινή παροχή. Για τα αναδροµικά και τη διαφαινόµενη καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης από το ΣτΕ, είπε πως οφείλεται στη δυσκολία της νοµικής διερεύνησης του θέµατος.

Σχετικά άρθρα