Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ακραία πρόκληση από τουρκικά F-16 – Παρενόχλησαν ελληνικό ελικόπτερο Super Puma

Ακραία πρόκληση από τουρκικά F-16 – Παρενόχλησαν ελληνικό ελικόπτερο Super Puma
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ελικόπτερο, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Παραβιάσεις Εθνικού Εναέριου Χώρου, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Φαρμακονήσι,

Σοβαρό περιστατικό με παρενόχληση ελληνικού ελικοπτέρου από τουρκικά F-16 στο Αγαίο έγινε γνωστό το Σάββατο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν τον FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι.

Όπως αποκαλύπτει το Σάββατο η εφημερίδα «Καθημερινή», ξαφνικά, ένα από τα δύο μαχητικά κατευθύνθηκε προς ένα ελληνικό ελικόπτερο Super Puma που εκτελούσε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Το τουρκικό F-16 έφτασε σε τόσο κοντινή απόσταση από το ελληνικό ελικόπτερο που λίγο έλειψε να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Το Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας είχε απογειωθεί νωρίτερα από τη Χίο και αναζητούσε μία βάρκα με μετανάστες πετώντας σε ύψος χαμηλότερο των 500 ποδιών (166 μέτρα), όταν το F-16 κατευθύνθηκε προς αυτό και έφθασε σε απόσταση μικρότερη των 33 μέτρων.

Στη συνέχεια, το τουρκικό μαχητικό κινήθηκε ξανά, κάθετα προς τα πάνω, με αποτέλεσμα τα αέρια από την τουρμπίνα του τουρκικού F-16 να αποσταθεροποιήσουν το Super Puma.

Ευτυχώς, οι χειριστές κατάφεραν να διατηρήσουν το ελικόπτερο, ενώ έμπειροι χειριστές αναφέρουν στην εφημερίδα πως αν το Super Puma ήταν παλαιότερης τεχνολογίας, το περιστατικό -ενδεχομένως- να είχε τραγική κατάληξη.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρεί ιδιαίτερα σοβαρό το περιστατικό και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επικρατεί έντονος προβληματισμός, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Σχετικά άρθρα