Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

SOS για το Κτηματολόγιο – Τι να προσέξετε για να μην χάσετε ακίνητα

SOS για το Κτηματολόγιο – Τι να προσέξετε για να μην χάσετε ακίνητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίνητα, Κτηματολόγιο,

SOS για το Κτηματολόγιο αφού μέσα στο 2019 λήγουν οι προθεσμίες σε 79 περιοχές. Αγώνας δρόμου ξεκινά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε ακόμα 15 περιοχές της Ελλάδας ώστε να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, καθώς μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους εκπνέουν οι σχετικές προθεσμίες κτηματογράφησης.

Η αναφορά γίνεται για περιοχές στις οποίες έχει ήδη δοθεί παράταση στη διαδικασία και έτσι δεν αναμένεται να υπάρχει εκ νέου προθεσμία.

Συγχρόνως, η διοίκηση του Κτηματολογίου επιχειρεί και στο πεδίο της κτηματογράφησης των αγροτικών περιοχών καθώς έχει ξεκινήσει η περίοδος συλλογής δηλώσεων στο υπόλοιπο της χώρας, ήτοι, απομακρυσμένες αγροτικές αλλά και νησιωτικές περιοχές, μέρη της χώρας όπου η συμμετοχή των πολιτών κάθε άλλο παρά μαζική είναι.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα Έθνος ο ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Βύρων Νάκος, θα λειτουργήσουν δύο μεγάλα γραφεία κτηματογράφησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η πλήρης ηλεκτρονική εφαρμογή κτηματογράφησης.

Το γραφείο στην Αθήνα θα λειτουργήσει στο Γαλάτσι, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στην Καλαμαριά και θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, «γκρίζα ζώνη» για τη διαδικασία αποτελούν και οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες, αφού η νομοθεσία ορίζει ότι παραλαμβάνονται δηλώσεις περιουσιών μόνο για ακίνητα εντός σχεδίου.

Το γεγονός αυτό προκαλεί αβεβαιότητα χιλιάδες ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων είναι σε περιοχές της Αττικής και ειδικά στα Μεσόγεια, και πιο συγκεκριμένα σε αυτές που εκτείνονται από το Μαρκόπουλο έως και τη Λαυρεωτική.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισπεύσουν τις δηλώσεις τις περιουσίας τους, καθώς εάν δεν το πράξουν, τα ακίνητά τους θα χαρακτηρισθούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Στην περίπτωση αυτή έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά μόνο για την αποζημίωσή τους και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Σημειώνεται πως η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης αφορά 16,5 εκατ. δικαιώματα, από τα συνολικά 39 εκατ. σε όλη τη χώρα, που αντιστοιχούν σε 83,5 εκατ. στρέμματα, αλλιώς το 63% της έκτασης της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα