Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κομισιόν: Άλλα 289 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Κομισιόν: Άλλα 289 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

Τη μερίδα του λέοντος από το επιπλέον ποσό των 305 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγεί η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού λαμβάνει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα χορηγούνται επιπλέον 289 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη της διαχείρισης της μετανάστευσης και των συνόρων, στην Ιταλία 5,3 εκατ., στην Κύπρο 3,1 εκατ. και στην Κροατία 6,8 εκατ.

«Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν μεταναστευτική πίεση» ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο επίτροπος διευκρίνισε ότι το επιπλέον ποσό θα καλύψει επείγουσες ανάγκες, εξασφαλίζοντας κατάλληλη στέγαση και πρόσβαση σε τροφή και νερό για τους νεοαφικνούμενους, ασφάλεια και προστασία για τους πλέον ευάλωτους και ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα, όπου χρειάζεται.

Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης θα χορηγηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), και αποτελεί μέρος των 10,8 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια που έχουν ήδη κινητοποιηθεί από την Επιτροπή για την περίοδο 2014-20.

Τα 289 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα θα κατανεμηθούν ως εξής:

-Ενοικιαζόμενα καταλύματα και επιδόματα: 190 εκατ. θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα συνέχισης του χρηματοδοτούμενου από την UNHCR προγράμματος υποστήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση (ESTIA).

Το πρόγραμμα ESTIA παρέχει ενοικιαζόμενα καταλύματα έως και για 25.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, καθώς και μηνιαία επιδόματα σε μετρητά έως και για 70.000 άτομα.

Η UNHCR θα λάβει επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα υποδοχής στις νέες ανοικτές εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, με την παροχή και διανομή 400 προκατασκευασμένων οικίσκων κοντέινερ.

-Συνθήκες υποδοχής: 61 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση των επιτόπιων προγραμμάτων στήριξης σε εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα.

Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και μη τυπική εκπαίδευση, ειδικές ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτους ανήλικους, καθώς και εκπαίδευση για το επιχειρησιακό προσωπικό.

-Έρευνα και διάσωση: 33 εκατ. ευρώ χορηγούνται στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για να υποστηριχθούν οι τρέχουσες δαπάνες των δραστηριοτήτων επίγνωσης των θαλάσσιων ζητημάτων στο Αιγαίο και να συμβάλουν στην εξασφάλιση ασφαλούς αποβίβασης και αποτελεσματικής διεκπεραίωσης ύστερα από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

-Προετοιμασία για τον χειμώνα: Για τη στήριξη των προσπαθειών ετοιμότητας, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) θα λάβει πρόσθετο ποσό 357.000 ευρώ για να παράσχει κουβέρτες, χειμερινά πανωφόρια και εξοπλισμό προστασίας για τον χειμώνα στις εγκαταστάσεις υποδοχής των ελληνικών νησιών και της περιοχής του Έβρου.

Η Επιτροπή έχει πλέον διαθέσει στην Ελλάδα χρηματοδότηση πάνω από 2 δισ. ευρώ για τη διαχείριση της μετανάστευσης, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 δισ. ήταν έκτακτη χρηματοδοτική στήριξη.

Σχετικά άρθρα