Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόσφυγες Γιαζίντι: «Στη Μαλακάσα μέλη του Ισλαμικού Κράτους» – Το υπουργείο ακούει; Η ΕΥΠ; Ξυπνάμε;

Πρόσφυγες Γιαζίντι: «Στη Μαλακάσα μέλη του Ισλαμικού Κράτους» – Το υπουργείο ακούει; Η ΕΥΠ; Ξυπνάμε;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, ISIL, ISIS, Γιαζίντι, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαλακάσα, Πρόσφυγες, Τζιχαντιστές,

«Εάν μάθουν οι Αφγανοί ότι είμαι Γιαζίντι θα με κάψουν ζωντανό. Δεν μας θεωρούν ανθρώπους», λέει ο Καϊρί Ζαμπρί στη Deutsche Welle κοιτώντας ανήσυχα από το παράθυρο του τροχόσπιτου, όπου μένει.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο φιλοξενείται στο κέντρο προσφύγων της Μαλακάσας με τη γυναίκα του Ζαϊράν και τις τρεις του κόρες.

Στο κέντρο ζουν εκατοντάδες ακόμη πρόσφυγες –πολλοί από το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου αιματηρές συμπλοκές μεταξύ Αφγανών και Σύρων στη Μαλακάσα οδήγησαν στον θάνατο ενός 31χρονου Σύρου και στον τραυματισμό οκτώ ακόμη προσφύγων.

Δεκάδες συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Το μικρό κέντρο φιλοξενίας δέχεται πολλούς αιτούντες άσυλο, πολλοί από τους οποίους φιλοξενούνται σε σκηνές μέχρι να τοποθετηθούν στον χώρο πιο οργανωμένες δομές στέγασης.

Ο 37χρονος Ζαμπρί είπε στην DW ότι ούτε η Αστυνομία που βρισκόταν έξω από το στρατόπεδο ούτε ο στρατός από διπλανό στρατόπεδο παρενέβησαν στις συμπλοκές.

Όπως λέει, ο ίδιος και η οικογένειά του ζουν μέσα στον φόβο, ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες τρεις οικογένειες Γιαζίντι που φιλοξενούνται στη Μαλακάσα.

Πρόκειται για μέλη της εθνοθρησκευτικής (σ.σ. κουρδικής-ζωροαστρικής) μειονότητας του Ιράκ, όπου υπέφερε τα πάνδεινα από διώξεις των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Στις 3 Αυγούστου 2014 μέλη του ISIS επιτέθηκαν στο χωριό του Ζαμπρί.

Οι χωρικοί αντιστάθηκαν σθεναρά μέχρι να ξεμείνουν από πολεμοφόδια.

Σκοτώθηκαν 40 άνδρες, δύο από τους οποίους συγγενείς του Ζαμπρί. Ένας ξάδερφός του αποκεφαλίστηκε στη Μοσούλη.

Ο Ζαμπρί βρήκε προσωρινά καταφύγιο σε έναν καταυλισμό στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, αλλά η επέλαση του ISIS τον έκανε να πάρει την απόφαση να διασχίσει το Αιγαίο, αν και το 2015 επτά συγγενείς του έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Με τη γυναίκα και τα παιδιά του επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα διακινητών.

«Αποφασίσαμε ότι ήταν προτιμότερο να πεθάνουμε εάν δεν μπορούμε να ζήσουμε κάπου με ασφάλεια», εκμυστηρεύεται.

Κι ενώ ήλπιζαν να βρουν ηρεμία στην Ελλάδα, τελικά φαίνεται ότι συμβαίνει το αντίθετο.

«Πολλά άτομα εδώ είναι από το Daesh (αραβικό όνομα για το Ισλαμικό Κράτος) από το οποίο προσπαθήσαμε να γλιτώσουμε», λέει ο 29χρονος Χουσεΐν Κιντέρ.

Στο κέντρο προσφύγων της Μαλακάσας λέγεται ότι ο άνδρας που σκότωσε τον Σύρο πρόσφυγα στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν μέλος του ISIS.

«Μας αποκαλούν άπιστους», λέει η Ιλχάν, σύζυγος του Κιντέρ. Η ίδια αναφέρει ότι μια γυναίκα από τη Συρία, το χωριό της οποίας είχε καταληφθεί από τους εξτρεμιστές, την προειδοποίησε να μην μιλάει άσχημα για το ISIS «επειδή υπάρχουν πολλά μέλη του εδώ».

Ο σύζυγός της θυμάται ότι περιμένοντας για το συσσίτιο στο hop spot της Μόριας στη Λέσβο, όπου πέρασαν τους δύο πρώτους μήνες στην Ελλάδα, άκουσε άτομα να καταγγέλλουν ότι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού εξτρεμιστές μουσουλμάνοι στο κέντρο προσφύγων προσπάθησαν να τιμωρήσουν όσους δεν νήστευαν.

Μερίδα των Κούρδων και Γιαζίντι μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στο κέντρο της Μαλακάσας.

Ο Αγιάντ Κιντέρ Κάνο μεταφέρθηκε πριν από έναν χρόνο στη Μαλακάσα από τη Λέσβο.

Όπως λέει στην DW, «η κατάσταση εκεί είναι όπως στο Σιντζάρ. Μέλη του ISIS που είχαμε στο Ιράκ είναι τώρα εδώ.

»Μπορώ να σας δείξω κάποιον που έβαλε βόμβες στην Φαλούτζα».

Η Φαλούτζα ήταν η πρώτη ιρακινή πόλη που κατελήφθη από το ISIS το 2014.

«Είμαι περήφανος όταν λέω ότι είμαι Γιαζίντι. Αλλά εδώ δεν το κάνω. Εδώ λέω ότι είμαι Κούρδος», λέει ο Κάνο.

Εκτιμάται ότι το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε πάνω από 6.000 άνδρες και απήγαγε ισάριθμες γυναίκες και παιδιά των Γιαζίντι μετατρέποντάς του σε σκλάβους ή μαχητές.

Μόλις οι μισοί εξ αυτών κατάφεραν να ξεφύγουν. Οι οικογένειες της μειονότητας που ζουν στη Μαλακάσα αναφέρουν ότι έχουν συγγενείς που αγνοούνται.

Ο Αγιάντ Κιντέρ Κάνο αναφέρει ότι απευθύνθηκε σε οργανώσεις αρωγής και εκπροσώπους του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους φόβους του και τις απειλές κατά της οικογένειάς του.

«Κανείς όμως δεν μας φροντίζει. Λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για μας».

Η Χριστίνα Νικολαΐδου, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αθήνα, επισήμανε ότι οι ελληνικές Αρχές αποφασίζουν το που θα μεταφερθούν κάθε φορά οι πρόσφυγες.

Η ίδια εκτιμά πάντως ότι οικογένειες Γιαζίντι που δηλώνουν απλά Κούρδοι ενδέχεται να προκάλεσαν κάποια σύγχυση.

Προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη Μαλακάσα, το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει να μεταφέρει πρόσφυγες ορισμένων εθνικοτήτων από το κέντρο, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν σε αυτόν τον σχεδιασμό περιλαμβάνονται οι Γιαζίντι.

Ακτιβιστές Γιαζίντι, έχοντας επίγνωση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους πίεσαν για έναν τρόπο διαφυγής από την Ελλάδα.

Ευρωβουλευτές συνέβαλαν στην εκπόνηση ενός σχεδίου μεταφοράς 700 Γιαζίντι από ελληνικά κέντρα φιλοξενίας στην Πορτογαλία, ωστόσο η συμφωνία ναυάγησε επειδή η ΕΕ και οι ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν να υπάρξει ειδική μεταχείριση για μεμονωμένες ομάδες προσφύγων, καταλήγει το ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Σχετικά άρθρα