ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η φορολόγηση των ειδικών επιδομάτων των γιατρών

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η φορολόγηση των ειδικών επιδομάτων των γιατρών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την φορολόγηση των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ όλων των βαθμών.

Πρόκειται για τα επιδόματα ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, την φορολόγηση των οποίων είχε κρίνει ως αντισυνταγματική και το Β’ Τμήμα του Δικαστηρίου, το οποίο και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Με τη σειρά της η Ολομέλεια συνταυτίστηκε με τις απόψεις του Β’ Τμήματος του ΣτΕ, κρίνοντας ότι τα επιδόματα αυτά των γιατρών του ΕΣΥ δίνονται για κάλυψη των πρόσθετων δαπανών στις οποίες οι γιατροί υποβάλλονται και οι οποίες από τη φύση τους κρίνονται από τον νομοθέτη αναγκαίες προς εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Οι Σύμβουλοι έκριναν ότι αυτά τα επιδόματα προορίζονται για την κάλυψη πραγματικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα για την κάλυψη των δαπανών αυτών.

Η φορολόγηση των επιδομάτων ξεκίνησε από 8 Ιουλίου 2002, μετά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002. Όπως επισημαίνουν οι Σύμβουλοι της Επικρατείας τα επιδόματα αυτά δε φορολογούνται σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος και το άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, και είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002 που προβλέπει την φορολόγηση τους.

Σχετικά άρθρα