Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΣτΕ δεν έκανε δεκτές τις προσφυγές Μητροπολιτών κατά του Συμφώνου Συμβίωσης των ομοφυλοφίλων

Το ΣτΕ δεν έκανε δεκτές τις προσφυγές Μητροπολιτών κατά του Συμφώνου Συμβίωσης των ομοφυλοφίλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ομοφυλόφιλοι, Συμβούλιο της Επικρατείας, Σύμφωνο Συμβίωσης,

Συνταγματική είναι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, η σύναψη συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έκανε δεκτές τις προσφυγές των Μητροπολιτών Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, που στρέφονταν κατά του σκέλους του νόμου 4356/2015 που επεκτείνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Η Εκκλησία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια προσβάλλει τα κρατούντα στην Ελλάδα χρηστά ήθη, όπως αυτά καταγράφονται στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος.

Ακόμη, θεωρεί ότι πλήττονται οι θεσμοί του γάμου και της οικογένειας.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας, με τις υπ’ αριθμ. 2003 και 2004/2018 αποφάσεις τους απέρριψαν όλες τις αιτήσεις ακύρωσης των Μητροπόλεων κλπ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, «ο γάμος και η οικογένεια έχουν αναχθεί σε συνταγματικώς προστατευόμενους θεσμούς, αλλά η προστασία αυτή δεν έχει συγκεκριμένο πάντοτε περιεχόμενο, καθώς οι ειδικότερες μορφές και η έκτασή της καθορίζονται από τον νομοθέτη».

Παράλληλα, οι σύμβουλοι τονίζουν ότι «η θέσπιση της εναλλακτικής μορφής συμβίωσης δεν θίγει τον συνταγματικώς προστατευόμενο θεσμό του γάμου από τον οποίο διαφοροποιείται σημαντικά, δεδομένου ότι στοχεύει στην κάλυψη διαφορετικών κοινωνικών αναγκών και συγκεκριμένα στην αναγνώριση και προστασία de facto συντροφικών σχέσεων, που, ενώ αποτελούν μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας, παραμένουν εκτός των πλαισίων της έννομης τάξης».

Σχετικά άρθρα