Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Για δίκτυο Αμερικανών κατασκόπων στην Αθήνα, κάνει λόγο το ΒΗΜΑ

Για δίκτυο Αμερικανών κατασκόπων στην Αθήνα, κάνει λόγο το ΒΗΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αθήνα, Έντουαρντ Σνόουντεν, Εφημερίδα Το ΒΗΜΑ της Κυριακής, Κατασκοπεία, Τηλεφωνικές Παρακολουθήσεις,

Στην ύπαρξη ενός ευρύτατου δικτύου κατασκοπείας στη χώρα μας αναφέρεται η εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής” και μάλιστα πολυσέλιδη δικογραφία φωτογραφίζει πρόσωπα που συλλέγουν και μεταφέρουν πληροφορίες για ξένες μυστικές υπηρεσίες.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι παρακολουθήσεις γίνονταν και μετά το καλοκαίρι του 2012 σε υψηλά πρόσωπα», αναφέρει στο Βήμα της Κυριακής δικαστής.

Το σημαντικό στοιχείο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι το γεγονός πως πραγματοποιήθηκε έρευνα παρουσία εισαγγελέα σε σπίτι στα νότια προάστια, όπου βρέθηκαν μηχανήματα τα οποία αποδεικνύουν πως εκεί γινόταν λήψη και αποστολή πληροφοριών στο εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής υπήρχε μια γενικευμένη πεποίθηση πως στην Ελλάδα λειτουργεί μηχανισμός της CIA ο οποίος παίζει κατασκοπευτικά παιχνίδια, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί.

Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία τα οποία καταγράφουν τη δράση και άλλων μυστικών υπηρεσιών, αλλά και ξένες υπηρεσίες οι οποίες πουλούσαν με το αζημίωτο πληροφορίες σε επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα πρόσωπα στο στόχαστρο των Αρχών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας κάποια πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στο κύκλωμα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από τις αρχές εδώ και αρκετό καιρό, ενώ υπάρχουν συνομιλίες και καταγεγραμμένες συναντήσεις.

Ειδικότερα, μετά το 2012, φέρεται να στήθηκε ένα λόμπι ώστε να επηρεαστούν οι αγορές υπέρ εταιρειών που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή, ενώ, ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση πώλησης ενός «φιλέτου» με παρασκηνιακές διεργασίες για να εκχωρηθεί αυτό σε εταιρεία του εξωτερικού.

Οι συνομιλίες υποκλάπηκαν από πρώην διπλωμάτη, μετά την άρση απορρήτου.

Το «Βήμα» αναφέρει, ακόμη, ότι το καλοκαίρι του 2013 ένας άλλος εμπλεκόμενος στην υπόθεση είχε τηλεφωνικές επαφές με σύμβουλο γνωστού πολιτικού παράγοντα με στόχο να μάθει στοιχεία για τα ταξίδια του προϊσταμένου του και να τα μεταβιβάσει στο εξωτερικό.

Όπως υποστηρίζει το Βήμα της Κυριακής, η έρευνα έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη ευρύτατου δικτύου κατασκοπείας.

«Για εμάς είναι στοίχημα να απαλλάξουμε την χώρα από τα παράσιτα που έχουμε εντοπίσει. Εκτός από τους εμπλεκόμενους, που κινούνται στις παρυφές της πολιτικής, δεν λείπουν οι λομπίστες, αλλά και σκοτεινά πρόσωπα, δήθεν δημοσιογράφοι και δημοσιολογούντες, που σπεύδουν με το αζημίωτο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σκοτεινά κέντρα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας».

Ο ανακριτής πιστεύει πως λειτουργούσε στην χώρα μας το ίδιο σύστημα παρακολούθησης με αυτό που καταγγέλλουν Βερολίνο αλλά και ο Σνόουντεν.

Οι Αρχές περιμένουν πολλά από έναν Ελληνοαμερικανό ο οποίος φέρει το κωδικό όνομα William B. Είναι ο άνθρωπος που αγόρασε καρτοκινητό από τον Πειραιά, Ακτή Μιαούλη, δίνοντας το όνομα Πέτρου.

Μέσω αυτού του καρτοκινητού ενεργοποιούνταν σύστημα παρακολούθησης το οποίο κατέληγε στο κτίριο της NSA στο Λάνγκλεϊ των ΗΠΑ. Ήταν μάλιστα, ο Ελληνοαμερικανός, μέλος του κλιμακίου της CIA που έκανε παρακολουθήσεις το 2004.

Σχετικά άρθρα