Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σιίτες μουσουλμάνοι αυτομαστιγώθηκαν στον Πειραιά για να γιορτάσουν την Ασούρα (φωτο)

Σιίτες μουσουλμάνοι αυτομαστιγώθηκαν στον Πειραιά για να γιορτάσουν την Ασούρα (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλάμ, Μουσουλμάνοι, Πειραιάς, Σιίτες,

Πλήθος από σιίτες μουσουλμάνους, συγκεντρώθηκε και φέτος στο κέντρο του Πειραιά, προκειμένου να γιορτάσει την Ασούρα, η οποία είναι μια εκ των μεγαλύτερων θρησκευτικών τους εορτών και τιμά τη μνήμη του μαρτυρίου και θανάτου του Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ.

Χαρακτηριστικό της τελετής είναι το αυτομαστίγωμα που επιχειρούν οι πιστοί μουσουλμάνοι προς τιμήν του εγγονού του προφήτη τους.

Η Ασούρα, αποκαλείται «Θρήνος του Μουχαράμ» και είναι η επέτειος του θανάτου του Χουσεΐν Ιμπν Αλί, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, από το χαλίφη Γιαζίντ, στη μάχη της Καρμπάλα το 680 μ.Χ..

Η Ασούρα γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, από το Ιράν, το Ιράκ, την Ινδία, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, έως τη Νιγηρία, το Σουδάν, την Τανζανία, αλλά και περιοχές της Ρωσίας, την Αυστραλία και χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, όπου ζουν σιιτικοί πληθυσμοί.

Η μνήμη του Ιμάμη Χουσεΐν τιμάται κάθε χρόνο, τη δέκατη ημέρα του μήνα Μουχαράμ (του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου).

Στην Ελλάδα γιορτάζεται από το 1978 και φέτος συνεχίστηκε η παράδοση με τις εορταστικές εκδηλώσεις των σιιτών μουσουλμάνων στον Πειραιά.

Το Ισλάμ διαχωρίστηκε επειδή οι σουνίτες υποστήριζαν πως οι διάδοχοι του Προφήτη Μωάμεθ έπρεπε να διορίζονται αξιοκρατικά σε αντίθεση με τους σιίτες που ζητούσαν για διαδόχους τους φυσικούς κληρονόμους του Προφήτη.

Σιιτισμός: Ένα νεοπλατωνικό και ζωροαστρικό Ισλάμ

Ο σιιτισμός υιοθέτησε πολλά στοιχεία της πρότερης θρησκείας των Ιρανών, του ζωροαστρισμού και καλλιέργησε μια περισσότερο θεοσοφική και μυσταγωγική χροιά που είναι έκδηλη στον ισλαμικό μυστικισμό των χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και της σύγχρονης Τουρκίας με τους ετερόδοξους Αλεβίτες.

Εξίσου εμφανή είναι τα νεοπλατωνικά στοιχεία που διαδόθηκαν στην προϊσλαμική Εγγύς Ανατολή, ρίζωσαν και μεταπήδησαν στην αυλή του χαλιφάτου των Αββασιδών όπου δραστηριοποιούνταν πολλοί Ιρανοί φιλόσοφοι.

Η πνευματική αυτή διεργασία έχει τις καταβολές της στη διδασκαλία του Ιάμβλιχου, την εξορία των νεοπλατωνιστών φιλοσόφων της Φιλοσοφικής Σχολής των Αθηνών από τον Ιουστινιανό (529 μ.Χ.) και η αναζήτηση ασύλου στην αυλή του σασσανίδη μονάρχη Χοσρόη και το μεταφραστικό όργιο στις μονές των νεστοριανών και Σύρων μονοφυσιτών στη Συρία και Μεσοποταμία.

Ασούρα

Η Ασούρα είναι η πιο σημαντική εορτή των σιιτών μουσουλμάνων.

Τελείται τη δέκατη ημέρα του ισλαμικού μήνα Μουχαράμ, στη διάρκεια της οποίας οι σιίτες θρηνούν για το μαρτύριο του Ιμάμη Χουσεΐν στη μάχη της Καρμπάλα.

Ντύνονται με μαύρα ρούχα και συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες και δρόμους για να μιμηθούν τον πόνο του Ιμάμη Χουσεΐν.

Η Ασούρα δεν πρέπει να ταυτίζεται αποκλειστικά με την αυτομαστίγωση σε βαθμό αιμορραγίας διότι το τελετουργικό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Στα περισσότερα μέρη του Ιράν, ο κόσμος μαστιγώνεται ντυμένος χωρίς να επιδιώκει να τραυματιστεί ενώ ρυθμικά χτυπάει τη δεξιά παλάμη στο ύψος της καρδιάς σε ένδειξη πένθους.

Ωστόσο, στην πόλη Μπιζάρ του δυτικού Ιράν, οι κάτοικοι επιλέγουν ως διαφορετικό τρόπο ταπείνωσης την επάλειψη με λάσπη.

Το βαθύτερο και συμβολικό περιεχόμενο της Ασούρα είναι η μανιχαϊστική και αέναη πάλη του «καλού» με τις δυνάμεις του «κακού».

Η αυτοθυσία και ο αγώνας επιλέγονται ως μονόδρομη σωτηρία εναντίον της επίγειας διαφθοράς, αδικίας και απληστίας.

Σχετικά άρθρα