Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έγκυος καθαρίστρια του ΟΑΕΔ έμαθε τυχαία ότι είναι ανασφάλιστη λίγο πριν γεννήσει

Έγκυος καθαρίστρια του ΟΑΕΔ έμαθε τυχαία ότι είναι ανασφάλιστη λίγο πριν γεννήσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εγκυμοσύνη, Έγκυος, Ηράκλειο, Κρήτη, ΟΑΕΔ,

Kαθηλώνει η υπόθεση της εγκύου καθαρίστριας που εργαζόταν ανασφάλιστη και απλήρωτη στα κτίρια του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο.

Η ίδια αποκαλύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ότι έπιασε τη συγκεκριμένη δουλειά επειδή της έλειπαν 25 ένσημα για να μπορέσει να λάβει το επίδομα τοκετού.

«Εγώ και ο σύζυγός μου ήμασταν άνεργοι. Έμεινα έγκυος και διαπίστωσα πως μου έλειπαν 25 ένσημα για να μπορέσω αφ’ ενός να ασφαλιστώ και αφ’ ετέρου να λάβω το επίδομα εγκυμοσύνης. Αποφάσισα λοιπόν να πάρω μέρος στην συγκεκριμένη προκήρυξη και να εργαστώ στον τομέα της καθαριότητας.

Δεν με ενδιέφεραν τόσο τα χρήματα όσο τα ένσημα που μου έλειπαν. Αν γνώριζα τι θα συνέβαινε δεν θα πήγαινα. Τελικά πήγα στην δουλειά, έθεσα σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη μου και ουσιαστικά για το τίποτα» δήλωσε μεταξύ άλλων η έγκυος γυναίκα.

Η 39χρονη, μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους, έκανε τα χαρτιά της όταν βγήκε η προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ τον περασμένο χειμώνα. Τελικά, προσλήφθηκαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου 478 άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η έγκυος στο Ηράκλειο και έπιασαν δουλειά στις 22 Μαΐου.

Οι περισσότεροι που εργάζονται ως συμβασιούχοι γνωρίζουν πως οι πληρωμές αργούν, δεν ήξεραν όμως τι συνέβαινε σε αυτήν την περίπτωση.

Η 39χρονη έγκυος επίσης αναφέρει, «προσωπικά δεν έχω μόνιμη δουλειά κι εργάζομαι συχνά ως συμβασιούχος. Γνώριζα εξ αρχής ότι αργούν να μας πληρώσουν αλλά αυτό δεν με ένοιαζε. Εγώ κοπτόμουν για τα ένσημα. Ωστόσο, η πρώτη φορά που μου μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά ότι κάτι δεν πάει καλά ήταν πριν ένα μήνα περίπου. Εγώ είχα υποστεί αιμορραγία και πήρα αναρρωτική άδεια.

Την ώρα που ήμουν στο σπίτι μου με παίρνουν τηλέφωνο από τα γραφεία του ΟΑΕΔ και μου λένε πως πρέπει να πάω αυτοπροσώπως εκεί για να παραλάβω ένα χαρτί.

Πήγα, το παρέλαβα και μάλιστα μου ζήτησαν να υπογράψω ότι το πήρα. Στο χαρτί αυτό αναφέρεται ουσιαστικά πως υπάρχει μία δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον ΟΑΕΔ και τον εργολάβο για τις συμβάσεις. Κάποιο πρόβλημα που υπήρχε χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζονται πολλά πράγματα».

Το πρόβλημα αποκαλύφθηκε όταν η 39χρονη πήγε να κάνει τα χαρτιά της στο ΙΚΑ για την άδεια τοκετού.

«Τότε μου είπε η κοπέλα πως δεν είμαι ασφαλισμένη. Δεν υπάρχουν πουθενά ένσημα και δεν έχουν καμία ισχύ τα χαρτιά μου. Επίσης μου είπαν στο ΙΚΑ ήταν πως τα ένσημα για να οριστικοποιηθούν θέλουν τρεις μήνες άπαξ και μπουν. Αυτό σημαίνει ότι έχω deadline για το πότε θα μπουν τα ένσημα. Μας μένουν δύο μήνες. Δεν ξέρω πόσο περιθώριο έχω.

Αν γίνουν παραπάνω οι μήνες μπορεί να μην το δεχθούν», ανέφερε σχετικά η έγκυος συμβασιούχος ενώ παράλληλα τόνισε πως έχει εκείνη την ημέρα «συνειδητοποιήσαμε ότι έχει κριθεί παράνομη η συγκεκριμένη προκήρυξη και κινδυνεύουν να μείνουν στον… αέρα 478 άτομα».

Η υπόθεση που αφορά πλέον 478 συμβασιούχους έχει πάρει και την δικαστική οδό καθώς έχει αναλάβει το θέμα ένας δικηγόρος από την Αθήνα.

«Εκτός από το Σωματείο μας που γνωρίζει και χειρίζεται το θέμα έχει αναλάβει κι ένας δικηγόρος το ζήτημα. Εμείς περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη», ανέφερε σχετικά η 39χρονη έγκυος.

Σχετικά άρθρα