Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε ποιες περιοχές θα γίνουν οι πρώτες κατεδαφίσεις – Τι είπε ο Σταθάκης

Σε ποιες περιοχές θα γίνουν οι πρώτες κατεδαφίσεις – Τι είπε ο Σταθάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυθαίρετα, Γιώργος Σταθάκης, Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας, Λαύριο, Πεντέλη, Σαρωνικός Κόλπος, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Φωτιά Μάτι Αττικής - Όλο το ρεπορτάζ της φονικής πυρκαγιάς,

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις των 61 πρώτων αυθαίρετων κατασκευών στην περιφέρεια της Αττικής και συγκεκριμένα σε Μάνδρα, Λαύριο, Πεντέλη και Σαρωνικό. Πρόκειται κατα κύριο λόγο για παράνομες περιφράξεις.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που έδωσε στο Ραδιόφωνο 24/7, η σχετική χρηματοδότηση εγκρίθηκε χθες Πέμπτη από το Πράσινο Ταμείο και η θυροκόλληση των κατεδαφίσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που προσφέρουν οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν προχθές και επιτρέπουν την επέκταση εργολαβιών που έχει ήδη συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Οι συγκεκριμένες αυθαίρετες κατασκευές αφορούν, όπως εξήγησε, κατά κύριο λόγο, περιφράξεις στην παραλία, σε ρέματα, καθώς και σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Για όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ δεν προβλέπεται αποζημίωση.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντιδράσεων, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Είναι μια απόφαση που έτυχε ευρείας αποδοχής στη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο υπουργός άσκησε κριτική στη Ν.Δ., χαρακτηριζοντας αντιφατικές τις αιτιάσεις της περί προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και διερωτήθηκε γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε στη Βουλή την τροπολογία που επιταχύνει τις διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Σε σχέση με το αίτημα της Ν.Δ. για παραιτήσεις, σημείωσε ότι «δεν δικαιολογούνται κινήσεις εν θερμώ πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης».

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμβολικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που εκκρεμούσαν για χρόνια, όπως συνέβη στην περιοχή του Σχινιά και σήμερα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους οι κακοδαιμονίες.

Στο πλαίσιο αυτό, με την τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, μεταβατικά και μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμού των Παρατηρητηρίων Δόμησης, το ΥΠΕΝ μπορεί να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, ετοιμόρροπα κτίρια, αυθαίρετες περιφράξεις σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό και σε ρέματα, χωρίς να αφαιρείται η αρμοδιότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ερωτηθείς τέλος εάν τα αυθαίρετα ευθύνονται για τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, ο Υπουργός επανέλαβε ότι «η πολιτική προστασία αφορά όλους τους πολίτες της χώρας και δεν τους διαχωρίζει σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα ή όχι».

Σχετικά άρθρα