Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Αλώβητα» τα σχολικά κτίρια από τη φονική πυρκαγιά σε Νέο Βουτζά-Μάτι

«Αλώβητα» τα σχολικά κτίρια από τη φονική πυρκαγιά σε Νέο Βουτζά-Μάτι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δήμος Μαραθώνα, Πυρκαγιά, Σχολεία, Φωτιά, Φωτιά Μάτι Αττικής - Όλο το ρεπορτάζ της φονικής πυρκαγιάς,

«Η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική δεν προκάλεσε προβλήματα στα σχολεία που βρίσκονται εντός της πυρόπληκτης περιοχής» αναφέρει η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» σε ανακοίνωσή της για τα πρώτα αποτελέσματα των αυτοψιών στην ανατολική Αττική στις οποίες έλαβε μέρος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΤΥΠ Α.Ε. «το σχολικό συγκρότημα του Νέου Βουτζά (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο , Λύκειο) παρότι στο επίκεντρο της περιοχής του φαινομένου δεν υπέστη καμία βλάβη, ενώ το 1ο ΕΠΑΛ Ραφήνας υπέστη επισκευάσιμες εξωτερικές βλάβες, κυρίως στην επί πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος, ξύλινη στέγη και πάντως είναι λειτουργικό».

Όπως σημειώνει η ΚΤΥΠ Α.Ε. γενικότερα «η έκταση και ο βαθμός των βλαβών που επέφερε το καταστροφικό γεγονός στο κατά τα άλλα άναρχο δομημένο περιβάλλον, άφησε πίσω του υπέρμετρα μεγάλες ανθρώπινες απώλειες».

Στις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από κλιμάκια Πρωτοβάθμιων Κτιριακών Ελέγχων που συνέστησε και συντόνισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συμμετείχαν -όπως επισημαίνεται- μηχανικοί της εταιρείας με αποδεδειγμένα σημαντική εμπειρία σε γεγονότα φυσικών καταστροφών (πρόσφατοι σεισμοί, πλημμύρες κτλ.).

«Από μία πρώτη εκτίμηση των ευρημάτων, εμφανίζεται το αξιοσημείωτο φαινόμενο ότι στην πληγείσα περιοχή, εντοπίζονται σε μεγάλο ποσοστό εντελώς άθικτα κτήρια δίπλα σε κτήρια με βλάβες ή και ολοσχερώς κατεστραμμένα.

»Το ασυνήθιστο αυτό γεγονός αιτιολογείται κυρίως από την υψηλή ταχύτητα διάδοσης της φωτιάς, λόγω του ισχυρού δυτικού ανέμου, που έπληξε τον οικισμό γρήγορα και κατά ριπάς κι όχι αργά και κατά μέτωπο, όπου οι βλάβες στο κτιριακό απόθεμα θα ήταν καθολικές» εξηγεί η εταιρεία.

Με την αξιολόγηση αυτή, όπως τονίζεται, συνάδουν και τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων, που διενεργήθηκαν στην Ανατολική Αττική έως την 26.07.2018, σε 2.597 κτήρια εντός της έκτασης του φαινομένου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΚΤΥΠ. Α.Ε. στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά και την Ραφήνα το 50% περίπου είναι ανέπαφα ή χωρίς σοβαρές βλάβες και πάντως κατοικήσιμα, το 25% είναι επισκευάσιμα και το λοιπό 25% κατεδαφιστέα.

Σχετικά άρθρα