Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναρμόδιο το ΣτΕ να αποφασίσει για το επώνυμο παιδιού ομόφυλου ζευγαριού

Αναρμόδιο το ΣτΕ να αποφασίσει για το επώνυμο παιδιού ομόφυλου ζευγαριού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάμος Ομοφυλοφίλων, Ομοφυλόφιλοι, Συμβούλιο της Επικρατείας,

Αναρμόδιο δήλωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να λύσει το… γρίφο της εγγραφής στο Ληξιαρχείο παιδιού δυο Ελληνίδων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και ζητούν να κατοχυρωθεί ως επώνυμο του τέκνου, εκείνο της συζύγου της μητέρας.

Οι δυο γυναίκες παντρεύτηκαν στην Αγγλία το 2013 και στη συνέχεια η μία εξ αυτών, με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, έμεινε έγκυος, γεννώντας ένα αγοράκι.

Όταν ο δικηγόρος του ομόφυλου ζευγαριού κατέθεσε αίτηση στο ληξιαρχείο για την καταχώρηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του, που έγινε στο Γουέστμινστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, στην Ελλάδα, η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης ήταν αρνητική.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μην καταχωρηθεί ως πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας, οπότε δεν μπορεί να εκδώσει διαβατήριο και να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Αγγλία έχει ήδη λάβει το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του, αλλά δεν μπορεί να βγει από τα σύνορα πριν τα 5 του χρόνια, δηλαδή πριν πάρει την βρετανική υπηκοότητα.

Στην προσφυγή του το ομόφυλο ζευγάρι υποστήριζε πως η άρνηση εγγραφής του παιδιού από τον ληξίαρχο στην Ελλάδα καθιστά ανύπαρκτη την υπόσταση του, καθώς δεν μπορεί να αναγνωριστεί.

Επιπλέον, ανέφερε ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διεθνής σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Σύνταγμα, ενώ παρεμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι που έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά.

Το ΣτΕ (1084/2018) έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης και ότι για το επίμαχο θέμα την αρμοδιότητα έχουν τα Πολιτικά Δικαστήρια.

Σχετικά άρθρα