Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Aυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα δουν 220.000 συνταξιούχοι

Aυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα δουν 220.000 συνταξιούχοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επικουρικές Συντάξεις, Συντάξεις, Συνταξιούχοι,

Αυξημένες επικουρικές συντάξεις θα λάβουν, την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαΐου, περίπου 220.000 συνταξιούχοι, καθώς το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑΕΠ αποφάσισαν να υπολογίσουν στα πραγματικά ποσά σύνταξης τις εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ, που λανθασμένα παρακρατούσε από το καλοκαίρι του 2016 και μετά.

Βέβαια, η διαδικασία επιστροφής και των αναδρομικών ύψους 60 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 21 μήνες, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού και πιθανότατα θα γίνει εφάπαξ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» πρόκειται για μια έμμεση παραδοχή της λανθασμένης διαδικασίας που ακολουθήθηκε σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, από το καλοκαίρι του 2016 και μετά, και αφορούσε τον επανυπολογισμό και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, εφόσον το άθροισμα των συνολικών παροχών από συντάξεις ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Αναλυτικά, το 2011 επιβλήθηκε κλιμακωτή ποσοστιαία μείωση των επικουρικών συντάξεων από 3%-10%, που ονομάστηκε εισφορά υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μεικτής σύνταξης.Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση-περικοπή.

Με τον 4387/16, τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, όλες οι επικουρικές «επανυπολογίστηκαν» το καλοκαίρι του 2016 και έγιναν μειώσεις σε όσες το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Έπειτα από διάφορες μεθοδεύσεις, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ έγιναν σε εικονικό άθροισμα συντάξεων.

Υστερα από ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων, με υποβολή αιτήσεων στα Ταμεία, οι οποίες στοιβάζονται χωρίς κανένας να τις αξιολογεί και να τις κρίνει, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στη διόρθωση των κρατήσεων με τις συντάξεις Μαΐου που θα καταβληθούν στους δικαιούχους του ΕΤΕΑΕΠ την ερχόμενη Πέμπτη.

Για την απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν το πράσινο φως και οι εκπρόσωποι των δανειστών, με τους οποίους υπήρχαν διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς εδώ και μήνες.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για το Ταμείο εκτιμάται σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν σε περίπου 220.000 συνταξιούχους, με τη μέση αύξηση να ανέρχεται στα 15-16 ευρώ.

Στους «τυχερούς» που θα δουν τις συντάξεις τους αυξημένες συγκαταλέγονται συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι (πρ. ΤΕΑΔΥ), πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ) και τραπεζοϋπάλληλοι.

Τα μεγαλύτερα ποσά, λόγω και των μεγαλύτερων κρατήσεων που είχαν, φαίνεται πως προκύπτουν για πρώην τραπεζοϋπαλλήλους, δημοσίους υπαλλήλους, τελωνειακούς, πρώην εργαζομένους στη ΔΕΗ, σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς κ.ά.
Έντυπη

Σχετικά άρθρα