Οι Τούρκοι “στήνουν” κατηγορητήριο για να καταδικάσουν με 5 χρόνια φυλάκιση τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς Μητρετώδη και Κούκλατζη που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.
Όπως αναφέρει το τουρκικό κρατικό ειδήσεων Anadolu για τον ανθυπολοχαγό Μητρετώδη και τον λοχία Κούκλατζη «Υπάρχουν συγκεκριμενες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι, υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού».
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Απορρίπτοντας το αίτημα που υπέβαλαν για να αποφυλακιστούν, ο Τούρκος δικαστής χαρακτήρισε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ύποπτους φυγής, καθώς «δεν διαθέτουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, που αναμεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι πράγματι οι δύο στρατιωτικοί υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται.
Ο δικαστής αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση, που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται», παραβλέποντας ότι επισήμως δεν τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο.
Επίσης, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας που δήλωσαν οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, που δεν ήταν άλλη από το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη.
Τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης
Ο δικαστής θεώρησε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι. Υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία εάν αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία.
Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν, καθώς η έρευνα του ψηφιακού υλικού συνεχίζεται».
Σύμφωνα με το δικαστήριο, με δεδομένο το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, τόσο ο τρόπος που έγινε όσο και ότι «το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια, το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτησή τους και να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους όρους κράτησή τους».
Την ίδια ώρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιμένει να αναφέρει ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας και για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.