Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατοικίδια: Οι νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες και τα τσουχτερά πρόστιμα

Κατοικίδια: Οι νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες και τα τσουχτερά πρόστιμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάτα, Πρόστιμα, Σκύλος,

Υποχρεωτική γίνεται πλέον η στείρωση για τα κατοικίδια. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση εδώ και λίγες μέρες.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των κινήσεών του (βόλτες κλπ) θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά μαζί του το διαβατήριο, το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου, χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση. Αξίζει να σημειωθεί, πως όποιος επιλέξει να μη στειρώσει το ζώο του, θα κληθεί να πληρώσει ετήσιο τέλος, το ύψους του οποίου ανέρχεται στα 100 ευρώ ετησίως.

Αστείρωτα ζώα μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης αρκεί αυτά να είναι ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό), με την καταβολή του ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου.

Το κατοικίδιο θα πρέπει να είναι τσιπαρισμένο και εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του υπουργείου, με το κόστος του τσιπαρίσματος (σε όσους δεν το έχουν ήδη κάνει) να ανέρχεται στα 6 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, τα πρόστιμα σε περίπτωση που αυτές δεν τηρούνται και βαριά πρόστιμα από 15.000 ευρώ μέχρι 30.000 ευρώ και τρία χρόνια φυλάκιση για βασανισμούς και θανάτωση ζώων.

Η εγκατάλειψη ζώου από τον ιδιοκτήτη του μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο έως 1.000 ευρώ, ενώ η διατήρηση περισσοτέρων σκύλων ή/και γατών σε διαµερίσµατα ή µονοκατοικίες κατά παράβαση του νόμου επιφέρει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ ανά ζώο.

Η εγκατάλειψη τραυµατισµένου ζώου µετά από τροχαίο ατύχηµα επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ.

Να σημειωθεί πως όσοι βγάζουν βόλτα τα σκυλιά και δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους θα πληρώνουν πρόστιμο 30 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης σκύλου και γάτας υποχρεούται να µεριµνά για την υγιεινή του ζώου και να διατηρεί πάντα το χώρο διαµονής του ζώου και τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό και να αποµακρύνει τα περιττώµατα του ζώου, τις τρίχες, τα υπολείµµατα τροφής για την αποφυγή ανθυγιεινών καταστάσεων.

Να µεριµνά για τον άµεσο καθαρισµό του περιβάλλοντος από τα περιττώµατα του ζώου κατά τη διάρκεια του περιπάτου, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας,

να µεριµνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυµεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν έχει εξασφαλίσει τη διάθεσή τους σε νέους ιδιοκτήτες.

Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου:

α) µεριµνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα µε συνοδό,

β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα µέτρα, ώστε να µην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

γ) για την αποφυγή ατυχηµάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεµένο πάντα µε λουρί και να βρίσκεται σε µικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του

Σχετικά άρθρα