Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DLF: «Ελληνικές κατσίκες, Αλβανοί βοσκοί»

DLF: «Ελληνικές κατσίκες, Αλβανοί βοσκοί»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγοπρόβατα, Αλβανία,

Ένα ρεπορτάζ από την Ήπειρο που εστιάζει στους Αλβανούς μετανάστες που εισέρχονταν αθρόα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90 μετά την πτώση του κομμουνισμού και συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες και με λίγα χρήματα, διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της γερμανικής ραδιοφωνίας DLF.

«Καλύτερα βαφείς, χτίστες ή βοσκοί παρά άνεργοι στην πατρίδα τους», γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος ακολούθησε έναν Έλληνα βοσκό σε μια διαδρομή του στα ελληνοαλβανικά σύνορα προκειμένου να παραλάβει έναν νέο βοσκό που θα έφθανε χωρίς νόμιμα έγγραφα για να δουλέψει μαζί του από την Αλβανία. «Εδώ τα σύνορα βρίσκονται μέσα στο δάσος, χωρίς συρματόπλεγμα. Χωρίς επιτήρηση. Όποιος είναι εξοικειωμένος με την περιοχή της Ηπείρου μπορεί εύκολα να διασχίσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα των 300 χιλιομέτρων και να εισέλθει απαρατήρητος στην ΕΕ.

Αυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό στους μεταφορείς ναρκωτικών. Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία περίπου το 65% της κατασχεμένης κάνναβης μεταφέρθηκε το 2016 από την Αλβανία.

Σε μια πλαγιά ύψους περίπου 600 μέτρων υπάρχουν αρκετοί στάβλοι για σχεδόν 1.000 κατσίκες και πρόβατα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σε αυτούς τους στάβλους όμως σπάνια συναντά κανείς Έλληνες. Εδώ ήδη από τη δεκαετία του ’90 εργάζονται πολλοί Αλβανοί, όπως ο Νίκο, 35 ετών ή ο Τάρικ, 50 ετών (στο ρεπορτάζ δεν αναφέρονται τα πραγματικά ονόματα των Αλβανών βοσκών). Όπως ανέφεραν, στην πατρίδα τους δεν είχαν δουλειά. «Για μας στην Αλβανία δεν υπήρχε δουλειά. Οι πολιτικοί σκέφτονται μόνο τους εαυτούς τους και την τσέπη τους. Γι αυτό εγκαταλείψαμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας». Οι συνθήκες εργασίες είναι στην Ελλάδα όμως σκληρές. «24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα για 400 ευρώ το μήνα. Αξίζει όμως;» διερωτάται ο ρεπόρτερ.

«Είναι εντάξει. Εάν δεν άνοιγαν τότε τα σύνορα, πού θα μπορούσαμε να δουλέψουμε εμείς στην Αλβανία; Ήρθα εδώ οικειοθελώς κι εδώ ισχύει το εξής: όσο δουλέψεις τόσα θα πάρεις» ανέφερε ο 50χρονος Τάρικ.

Ο Έλληνας εργοδότης αναφέρει από την πλευρά του ότι χωρίς τους Αλβανούς βοσκούς δεν θα μπορούσε να κρατήσει το κοπάδι, ενώ πιστεύει ότι οι Έλληνες νέοι προτιμούν τις σπουδές από τις χειρωνακτικές δουλειές. Το ρεπορτάζ κλείνει με εικόνες από την καθημερινότητα των Αλβανών βοσκών. Ζουν φτωχικά, σε μικροσκοπικά δωμάτια. Μόνη χαλάρωση είναι η αλβανική τηλεόραση μέσω δορυφόρου. Παρά τις δυσκολίες όμως «βλέπουν εδώ τη ζωή συνολικά καλύτερα από ό,τι στην Αλβανία».

Σχετικά άρθρα