Μία στροφή πριν από το τέλος του Μαραθωνίου των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι βάσεις θα έχουν ανοδική τάση δύο ταχυτήτων.
Παρά το γεγονός ότι τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν φέτος οι υποψήφιοι ήταν βατά και χαρακτηρίζονται τα ευκολότερα των τριών τελευταίων χρόνων , η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, δηλαδή στις Ιατρικές , τις Νομικές και τις Πολυτεχνικές σχολές, ιδιαίτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα είναι μάλλον οριακές. Άλλωστε πάντα διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα αφού στις σχολές αυτές διαγωνίζονται με αξιώσεις οι άριστοι και πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι.
Σημαντικά μεγαλύτερη άνοδος αναμένεται να υπάρξει στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης, λόγω της κλιμακούμενης δυσκολίας των θεμάτων, που μέχρι τώρα έχει δώσει τη δυνατότητα στους διαγωνιζόμενους να έχουν καλύτερες αποδόσεις στη μεσαία και στη μικρότερη κλίμακα της βαθμολογίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις καθηγητών στα μέχρι στιγμής μαθήματα στα οποία έχουν διαγωνιστεί οι υποψήφιοι, τουλάχιστον τα μισά θέματα ήταν βατά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι βάσεις θα έχουν μεγάλη άνοδο. Ο λόγος είναι ότι φέτος για πρώτη φορά μαζί με την μεγάλη πλειοψηφία των εξεταζόμενων διαγωνίζονται και οι μαθητές που ανήκαν στις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μαθητές οικογενειών με κοινωνικά κριτήρια, που όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν ειδικές κατηγορίες εξεταζόμενων.
Συμπερασματικά οι εκτιμήσεις συντείνουν για μικρή άνοδο των βάσεων σε Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνικές σχολές, σε μεγαλύτερη άνοδο στις σχολές μεσαίας ζήτησης και σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές, καθώς εκεί θα στραφούν οι μαθητές που ανήκουν στις παλαιές ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ειδικές κατηγορίες), απ’ όπου σύμφωνα με το νέο σύστημα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε αντίστοιχα τμήματα του κέντρου.