«Τίτλοι τέλους» για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Σούδας, όπου συνεργεία του δήμου Χίου ξήλωσαν τους τελευταίους οικίσκους στη δομή αυτή, αφήνοντας μόνο σκηνές (rubhall) για τους τελευταίους 50 διαμένοντες.
Ο καταυλισμός αυτός έφτασε κάποτε να φιλοξενεί και 2.000 άτομα, κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες.
Είχε φτιαχτεί την περίοδο των μεγάλων προσφυγικών ροών, στα τέλη του 2015, αρχές του 2016, ως σταθμός των προσφύγων, στον δρόμο από το τότε «χοτ σποτ», στο λιμάνι.
Κι αυτό προκειμένου να αναχωρήσουν για την Αθήνα ή τη βόρεια Ελλάδα.
Κατασκευάσθηκε στα όρια της πόλης της Χίου και πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, μέσα στην τάφρο του βυζαντινού κάστρου και δίπλα στην ιχθυόσκαλα, ώστε οι πρόσφυγες να διαμένουν εκεί και όχι στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους που τότε είχαν κυριολεκτικά καταληφθεί από χιλιάδες ανθρώπους.
«Ήταν μια λύση ανάγκης και φυσικά δεν επρόκειτο για έναν χώρο που θα μπορούσε πάντα να λειτουργεί ως τέτοιος» είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος της Χίου Μανόλης Βουρνούς.
Σημειώνεται ότι το κλείσιμο της Σούδας αποτελούσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και σημείο αναφοράς της προσπάθειας της δημοτικής Αρχής, προκειμένου να διαχειρισθούν οι προσφυγικές ροές.
Ο «σκληρός πυρήνας» των φιλοξενουμένων
Πάντως, παρά την εντυπωσιακή, τους τελευταίους μήνες, μείωση του πληθυσμού της Σούδας που οδήγησε στην αποξήλωση των εγκαταστάσεων εκεί, προκειμένου να μη ξαναχρησιμοποιηθούν, είναι δύσκολο να κλείσει άμεσα ο καταυλισμός.
Κι αυτό γιατί οι περίπου 50 διαμένοντες εκεί αποτελούν το «σκληρό πυρήνα» των φιλοξενουμένων, που φαίνεται ότι δεν θα τύχουν ασύλου, προκειμένου να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης στην πρώην ΒΙΑΛ, αφού η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι πραγματικά δύσκολη με περισσότερους από 2.000 διαμένοντες μετανάστες και πρόσφυγες.
Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές τις τελευταίες ημέρες στη Χίο -μόνο το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, πέρασαν σχεδόν 300 άτομα- δημιούργησαν την ανάγκη να τοποθετηθούν σκηνές, ενώ εκτάκτως μεταφέρθηκαν και κοντέινερ – οικίσκοι, προκειμένου να στεγασθούν εκεί οικογένειες με παιδιά.
Επίσης, σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό στήθηκαν σκηνές για να στεγασθούν προσωρινά όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στο νησί, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που διαμένουν στην ύπαιθρο.