Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πως έφαγαν τα λεφτά του πλούσιου γέροντα που ζούσε μέσα στην… φτώχεια στην Λέσβο

Πως έφαγαν τα λεφτά του πλούσιου γέροντα που ζούσε μέσα στην… φτώχεια στην Λέσβο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λέσβος, Τράπεζες,

Μία απίστευτη ιστορία από την Αγιάσο στην Λέσβο φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας.

Πρόκειται για πλούσιο ηλικιωμένο που έζησε μια ζωή στερήσεων και ανέχειας.

Ο Γιάννης Αγγελής απ’ την Αγιάσο πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου τού 2008 αφήνοντας πίσω του μια τεράστια περιουσία.

Όμως ζούσε ρακένδυτος, βρόμικος, χωρίς ρεύμα και θέρμανση σε ένα από τα… πολλά σπίτια που είχε.

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ του ο Στρατής Μπαλάσκας στο emposnet.gr μαζί του είχε τα βιβλιάρια από τις τράπεζες, γεμάτα με οικονομίες πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Ανάμεσά τους κι ένα ομόλογο ύψους 400.000 ευρώ περίπου.

Για τη διαχείριση αυτού, στις 8 του περασμένου Μαΐου πρώην στέλεχος τράπεζας της Μυτιλήνης, καθώς και η Β.Κ., ιδιώτης που φρόντιζε τον Αγγελή στα τελευταία του, καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου σε έξι χρόνια φυλακής ο καθένας, με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απάτη ο πρώτος και της απάτης η δεύτερη.

Ο Γιάννης Αγγελής πέθανε το 2008 σε ηλικία 84 ετών. Από τη μέρα του θανάτου του, πολλοί συγγενείς του, μακρινοί και πλησιέστεροι, διεκδίκησαν με διάφορους τρόπους μέρος της περιουσίας του.

Ουσιαστικά, όμως, γενικός κληρονόμος της περιουσίας αποδείχθηκε πως ήταν μια πρώτη του εξαδέλφη, η οποία εν τω μεταξύ πέθανε, οπότε και η περιουσία διεκδικείται πλέον από την κόρη της θανούσας.

Την περιουσία όμως διεκδικούσε και διεκδικεί και μια γυναίκα, στην οποία προαναφερθήκαμε, η Β.Κ., που τα τελευταία χρόνια και έως το θάνατό του με το σύζυγό της φέρεται να φρόντιζε το γέροντα.

Η τελευταία, μιλώντας επωνύμως στο «Ε» τότε, υποστήριξε ότι ο 84χρονος την είχε ορίσει ως κύρια δικαιούχο στη διαθήκη που είχε συντάξει και η οποία θα ανοιγόταν 40 ημέρες μετά το θάνατό του.

«Δεν ήθελε ν’ αφήσει τίποτα σε άλλους μακρινούς συγγενείς του, γιατί δεν του προσέφεραν ποτέ τίποτα», είχε πει, συμπληρώνοντας: «Εγώ όμως τον παρότρυνα ν’ αφήσει κάτι και σ’ αυτούς, γιατί ξέρω ότι θα στραφούν τώρα εναντίον μας».

Εδώ ας σημειωθεί ότι η διαθήκη αυτή ανοίχτηκε, πλην όμως η κληρονόμος του γέροντα την προσέβαλε, αφού αυτή ήταν ιδιόχειρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γέροντας έπασχε από Πάρκινσον και δε θα μπορούσε να γράψει τη διαθήκη. Πλαστή καταγγέλλεται πως ήταν και η φερόμενη ως υπογραφή του.

Επί του θέματος όμως αυτού θα απαντήσει η Δικαιοσύνη, η οποία και έχει συζητήσει ήδη την υπόθεση και αναμένεται η απόφασή της.

Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως η υπόθεση της διαχείρισης ενός μεγάλου ποσού, περί τα 400.000 ευρώ, που φέρεται να υπήρχε σε λογαριασμό που διαχειριζόταν ίδρυμα στην Αγγλία.

Αυτό λοιπόν το ποσό, τόκοι και κεφάλαιο, μεταφέρθηκε σε λογαριασμό που ανοίχτηκε σε τράπεζα της Μυτιλήνης στο όνομα του Γιάννη Αγγελή και της γυναίκας που τον φρόντιζε.

Ο λογαριασμός, όμως, καταγγέλθηκε ότι είχε ανοιχτεί παράνομα, από τον ίδιο τον Αγγελή, όταν επισκέφθηκε και ανέφερε τούτο στον τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης κ. Μπούτσικο.

Αλλά και σύμφωνα με το Βρετανικό Δίκαιο που διέπει τη διαχείριση των χρημάτων από ίδρυμα της Αγγλίας, αυτό ήταν παράνομο. Και τούτο γιατί το Βρετανικό Δίκαιο δεν αναγνωρίζει την ιδιότητα του συνδικαιούχου.

Εν ζωή, λοιπόν, τα χρήματα πέρασαν σε ένα λογαριασμό στο όνομα του Αγγελή και της Β.Κ., ενώ 90.000 από αυτά (εν ζωή όντας ο Αγγελής) πέρασαν στο τραπεζικό στέλεχος. Μετά δε το θάνατο του γέροντα, τα χρήματα στο σύνολό τους αναλήφθηκαν από τη γυναίκα.

Για την υπόθεση αυτού του ποσού, η Δικαιοσύνη στις 8 του περασμένου Μαΐου καταδίκασε τη Β.Κ. και το τραπεζικό στέλεχος σε ποινές φυλάκισης έξι ετών τον καθένα, για απάτη και συνέργεια σε απάτη, με την πρωτόδικη ποινή να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Ας σημειωθεί ότι εκκρεμεί και αγωγή κατά της τράπεζας, ώστε να αποδοθούν από αυτήν, στην οικογένεια που διεκδικεί την περιουσία του Αγγελή, το ποσό που παράνομα – όπως υποστηρίζει – έδωσε στη γυναίκα.

Σχετικά άρθρα