Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο “όχι” από τη Δικαιοσύνη: Παραμένουν στη φυλακή η Ηριάννα και ο Περικλής

Νέο “όχι” από τη Δικαιοσύνη: Παραμένουν στη φυλακή η Ηριάννα και ο Περικλής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δικαιοσύνη, Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, Πυρήνες της Φωτιάς, Τρομοκρατία,

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε την αίτηση αναστολής ποινής της Ηριάννας και του συγκατηγορουμένου της, Περικλή, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση.

Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με έντονες αποδοκιμασίες από τους αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια

Νωρίτερα, την απόρριψη των προσφυγών της Ηριάννας και του Περικλή είχε εισηγηθεί ο εισαγγελέας, θεωρώντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς που προβάλουν στις αιτήσεις τους οι δύο καταδικασθέντες σε κάθειρξη 13 ετών για «συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς».

Με την πρότασή του, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητούσε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτές τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των ποινών των δύο, κρίνοντας πως δεν αποδεικνύεται η «ανεπανόρθωτη βλάβη» που απαιτεί ο νόμος για τον τερματισμό της κράτησης των δύο καταδικασθέντων και ουσιαστικά ζήτησε από τους εφέτες να αρνηθούν στους δύο νέους την έξοδο από την φυλακή.

Αναφερόμενος στο αίτημα του 33χρονου Περικλή, που στηρίζεται σε ζήτημα υγείας, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως δεν προέκυψε στοιχείο για επιδείνωση της υγείας του.

Για την αίτηση της Ηριάννας, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον» και επομένως δεν συνιστά υπέρμετρη, ούτε και ανεπανόρθωτη βλάβη. Ανέφερε επίσης, ότι η αίτηση της 28χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε αυτά τα οποία δεν έγιναν δεκτά κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.

Η απολογία της Ηριάννας

Νωρίτερα, σε μια δικαστική αίθουσα κατάμεστη από συγγενείς, φίλους και αλληλέγγυους αλλά και παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, η 29χρονη διδακτορική φοιτήτρια είχε τονίσει:

«Βρίσκομαι στη φυλακή από την 1η Ιούνη, γνωρίζω τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει και γι αυτά που δεν έχω κάνει τιμωρούμαι και χάνω τα καλύτερα πράγματα της ζωής μου. Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση στο σπίτι του συντρόφου μου, που είχε κριθεί από δικαστήριο ως μια φιλική επίσκεψη και γι αυτό αθωώθηκε ο σύντροφός μου» ανέφερε η Ηριάννα.

Σημείωσε επίσης ότι πήγαινε με πολύ καλή πίστη στο πρώτο δικαστήριο γιατί πίστευε πραγματικά ότι «θα εισακουστεί ο επιστήμονας για το DNA. Τελικά αγνοήθηκε. Σήμερα 270 επιστήμονες αμφισβητούν το δείγμα DNA και τους αγνοούν κι αυτούς. Και βρίσκομαι πέντε μήνες στη φυλακή και ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου κι όσα έχτισα τα τελευταία εννέα χρόνια καταστρέφονται, οι κόποι μου όλοι…».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στην ακαδημαϊκή της δραστηριότητα, που ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια, και στο όνειρό της, που άρχισε να υλοποιείται πριν από 2 χρόνια, όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο διδασκαλείο του πανεπιστημίου, στο διδακτικό προσωπικό του οποίου ανήκει σήμερα.

«Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά», είπε η Ηριάννα, η οποία από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ ήταν στο πανεπιστήμιο ενώ εργαζόταν και από το σπίτι μέχρι τη 1 τη νύχτα επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της με συμμετοχή σε συνέδρια, άρθρα και επιστημονικές δημοσιεύσεις.

«Από το πουθενά έχω πέσει σε αδράνεια», σημείωσε. «Ξαφνικά απ’ το πουθενά είμαι επικίνδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω χτίσει. Όσο εγώ απλά χάνω πράγματα οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο. Κι ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ αφού δεν υπάρχουν στοιχεία ενοχής μου, θα έχω χάσει ό,τι έχτιζα».

Η πρόεδρος της έδρας τη ρώτησε «έχετε σχέση με τέτοιους χώρους;» και η Ηριάννα απάντησε: «Όπλα δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου, δεν έχω σχέση με τέτοιους χώρους και δεν σκοπεύω να αποκτήσω, με κατηγορούν για σχέσεις με ανθρώπους».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν οι δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 28χρονης, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα τόνισαν πως ο εγκλεισμός της Ηριάννας δημιουργεί τεράστια καθυστέρηση σε πολλές δράσεις που απαιτούνται για το διδακτορικό της με συνέπεια την υποχώρηση της στον πίνακα μοριοδότησης και αποτέλεσμα να μην βρίσκεται τον Σεπτέμβριο του 2018 σε επιλέξιμη θέση.

Τι είπε ο Περικλής

Ο 33χρονος Περικλής είπε στο δικαστήριο πως το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και ότι συχνά αντιμετώπισε δυσφορίες.: «Δεν έχει προκύψει λόγος για να νοσηλευθώ αλλά υπάρχει ο φάκελος μου στο νοσοκομείο και είναι ενήμεροι για την κατάστασή μου.. Στη φυλακή έχει πολύ καπνό. Όλοι καπνίζουν και δεν μπορείς να πεις κάτι…».

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Πνευμονολογίας, Δημοσθένης Μπούρος κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο 33χρονος αντιμετωπίζει ένα σπάνιο νόσημα που έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα. Όπως τόνισε ο καθηγητής: «Αν ο Περικλής βρίσκεται σε κάποιο χώρο έγκλειστος, από το παθητικό κάπνισμα επέρχεται επιδείνωση της υγείας του και μπορεί ακόμη και να χάσει τη ζωή του. Η μέση επιβίωση για τους ασθενείς είναι τα 13 χρόνια». Ο κ. Μπούρος είπε ακόμη ότι το στρες αλλά και ο κίνδυνος λοιμώξεων θεωρούνται άκρως επιβλαβείς παράγοντες σε ασθενείς σαν τον Περικλή και μπορούν να οδηγήσουν σε ανάγκη μεταμόσχευσης πνεύμονα. Είπε επίσης απαντώντας σε ερώτηση του Εισαγγελέα πως η νόσος του Περικλή, η οποία είναι ανίατη, επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής με μέσο όρο σε ανάλογες περιπτώσεις τα 13 χρόνια.

Το χρονικό

Η 28χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 33χρονος, ζητούν για δεύτερη φορά την αναστολή έκτισης των ποινών που τους επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, απόφαση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και προβληματισμό σε νομικούς κύκλους καθώς τα στοιχεία που δέχθηκε το δικαστήριο θεωρούνται από πολλούς ισχνά για να οδηγήσουν σε καταδίκη.

Η Ηριάννα, που από την πρώτη στιγμή αρνείται κάθε σχέση της με την οργάνωση «ΣΠΦ», βρέθηκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 μετά από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκατοικούσε με τον Περικλή, όπου κοιμόταν και η ίδια. Ο Κωνσταντίνος παραπέμφθηκε σε δίκη ως μέλος των «ΣΦΠ», στην οποία αθωώθηκε καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία, ενώ η Ηριάννα μετά από κατάθεση που έδωσε είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της.

Λίγους μήνες μετά εντοπίζεται στην Πολυτεχνειούπολη ένα μεταλλικό κουτί με όπλα το οποίο μπαίνει στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής και ένα χρόνο μετά η πραγματογνωμοσύνη, επί του οπλισμού, αποφαίνεται για την ύπαρξη ενός αποτυπώματος που ανήκει σε «άγνωστο θήλυ». Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της Ηριάννας και του Περικλή τον Ιανουάριο του 2013. Η αίτηση της Ηριάννας στηρίζεται στην βλάβη που προκαλεί η κράτηση της στην διδακτορική εργασία της, ενώ η αίτηση του Περικλή βασίζεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει το οποίο επιδεινώνεται στις συνθήκες της φυλακής.

Σχετικά άρθρα