Η κακοποίηση ζώων είναι η πύλη για μια σειρά από εγκληματικές δραστηριότητες, από την κακοποίηση παιδιών μέχρι το οργανωμένο έγκλημα.
Το άτομο που σήμερα βασανίζει ένα ζώο σπάνια σταματά εκεί. Αύριο θα βλάψει τα μέλη της οικογένειας του και όχι μόνο.
Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η βία ασκείται παράλληλα.
Για πρώτη φορά Αμερικανοί εισαγγελείς και αστυνομικοί εκπαιδεύουν Έλληνες συναδέλφους τους στη διερεύνηση τέτοιου είδους εγκλημάτων.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας της Συμμαχίας για την Ελλάδα στην οποία συμμετέχουν η Ελληνική Αστυνομία και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
«Εάν προτίθεσαι να βγάλεις την επιθετικότητά σου σε ένα ανυπεράσπιστο ζώο αυτό δείχνει τι συμβαίνει στο μυαλό σου και τι άλλο είσαι ικανός να κάνεις. Πρώτα βλάπτεις ένα ζώο και αργότερα μπορεί να μαχαιρώσεις κάποιον στο δρόμο», ανέφερε στην κάμερα του euronews η Νικόλ Μπλούμπεργκ, επικεφαλής της μονάδας παιδικής κακοποίησης της εισαγγελίας της Ν. Υόρκης.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η σχέση μεταξύ της κακοποίησης ζώων και εκείνης των παιδιών είναι τεκμηριωμένη. Η κακοποίηση των ζώων για τις αμερικανικές διωκτικές αρχές κρύβει ένα ευρύ φάσμα εγκληματικών ενεργειών. Πίσω από την κακοποίηση ενός ζώου, κρύβεται η κακοποίηση ενός παιδιού, ή μιας γυναίκας. Ένα άτομο ενδεχομένως με ψυχοπαθητική προσωπικότητα και ροπή προς το έγκλημα. Πίσω από ένα παραμελημένο ζώο κρύβεται ένα παραμελημένο παιδί. Πίσω απο κυνομαχίες, το οργανωμένο έγκλημα και τα τεράστια ποσά που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και τη δράση συμμοριών.
Η ανώτερη πολιτειακή εισαγγελέας της Βιρτζίνια Μισέλ Ουέλς εξηγεί:
«Είχαμε ένα μικρό κορίτσι που στα 13 του αποκάλυψε πως για μια δεκαετία την κακοποιούσε σεξουαλικά ο πατριός του. Για να κρατά το στόμα της κλειστό ο δράστης σκότωνε ζώα. Πέρα λοιπόν, από την κακοποίηση ζώων που κάποιοι θεωρούν πως δεν είναι σοβαρό έγκλημα βλέπετε πως οδηγούμε σε άλλες εγκληματικές ενέργειες».
«Περίπου 1000 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων έχουν γίνει από τις αρχές της χρονιάς στην Ελληνική Αστυνομία. Πέρα από την ανησυχία που προκαλεί ο μεγάλος αυτός αριθμός, αποδεικνύει παράλληλα και την αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών που δείχνουν να συνειδητοποιούν πως η προστασία ενός ζώου σήμερα, συνεπάγεται την προστασία της ανθρώπινης ζωής αύριο», μεταδίδει ο δημοσιογράφος του euronews Μιχάλης Αραμπατζόγλου.