Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έξαρση επιδημικής ιλαράς – Τι συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Έξαρση επιδημικής ιλαράς – Τι συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμβόλιο, Ιλαρά, ΚΕΕΛΠΝΟ, Νοσοκομεία,

Την αποκάλυψη ότι είμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στην Ελλάδα έκανε ο επιστήμονας του ΚΕΕΛΠΝΟ Τάκης Παναγιωτόπουλος ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιπλέον εξάπλωσης της νόσου στη χώρα μας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του τομέα Υγείας του Παιδιού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η ιλαρά είναι μια δυνητικά σοβαρή αρρώστια.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα και διεθνώς, σταθμίζει τα δεδομένα και ενδέχεται -ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων- να συστήσει πρόσθετα μέτρα».

Όπως αναφέρει, σε υπολογίσιμα ποσοστά μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και άλλες ακόμη επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ή και μοιραία εξέλιξη.

Επίσης, λέει πως η ιλαρά, εκτός από το ενδεχόμενο των σοβαρών επιπλοκών, έχει την ιδιαιτερότητα της μεγάλης μεταδοτικότητας.

Γι αυτό, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να αντικρουστεί η ανυπόστατη φημολογία για τους δήθεν κινδύνους από τα εμβόλια και να επικρατήσουν οι τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις για τη σημασία και την ασφάλεια των εμβολίων γενικά.

Πρέπει επίσης όπως τονίζει να λαμβάνουν οι πολίτες τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Τα δεδομένα, όπως σημειώνει , δείχνουν ότι από τα πρώτα 100 περιστατικά που καταγράφηκαν, τα 90 αφορούν Έλληνες πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν είναι μια ασθένεια που επανεμφανίσθηκε εξαιτίας των μεταναστών.

Όπως σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος παρά το γεγονός ότι από το 2016 όλοι -ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι- έχουν δωρεάν πρόσβαση στα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, υπάρχουν ακόμη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με χαμηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης.

Σχετικά άρθρα