Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο μεταναστών της Αμυγδαλέζας κρατούνται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα οι δύο Τούρκοι κομάντος που συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο στην Ορεστιάδα για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Όπως γράφει η “Καθημερινή” την Πέμπτη, πρόκειται για τους επιλοχίες Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, οι οποίοι φέρονται να είχαν ενεργό συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, οι δύο Τούρκοι πρώην στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 18 Ιουλίου, και έκτοτε κρατούνται σε χώρο εντός της εγκατάστασης, που διαμορφώθηκε ειδικά.
Τη μεταγωγή τους από τη Θεσσαλονίκη στην Αμυγδαλέζα ανέλαβε κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.
Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ανώτερος αξιωματικός της υπηρεσίας, που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια και των άλλων οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος.
Η μεταγωγή των δύο Τούρκων κομάντος αποφασίστηκε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Της απόφασης προηγήθηκε επίσκεψη ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης και συνάντησή του με τους Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ.
Οι δύο Τούρκοι πρώην στρατιωτικοί συμπλήρωσαν τέσσερις μήνες κράτησης στα κελιά του Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, δίχως δυνατότητα προαυλισμού, ενώ υπόμνημα-καταγγελία για τις συνθήκες κράτησής τους είχε υποβάλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η δικηγόρος τους, Σταυρούλα Τομαρά.
Ο 26χρονος Τσετίν και ο 27χρο νος Αρίκ εισήλθαν παράνομα στη χώρα μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, τη 12η Φεβρουαρίου.
Τρία εικοσιτετράωρα αργότερα παρουσιάστηκαν οικειοθελώς και συνοδεία δικηγόρου στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.
Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και, πέντε ημέρες αργότερα, την 20ή Φεβρουαρίου, υπέβαλαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης.
Είναι πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού και φέρονται να είχαν ενεργό ρόλο στο αποτυχημένα πραξικόπημα.
Μάλιστα, δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο τούς εμφάνιζαν μεταξύ των κομάντος που τη νύχτα της 15ης Ιουλίου είχαν ως αποστολή να δολοφονήσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα όπου διανυκτέρευε.
Στο μεταξύ, την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτημα ασύλου έχουν εκφράσει 18 υπήκοοι Τουρκίας οι οποίοι διέφυγαν στη Ρόδο, όπου και συνελήφθησαν νωρίς το πρωί της 31ης Ιουλίου με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα.
Αποβιβάστηκαν στο νησί και παραδόθηκαν οι 17 εξ αυτών στο Α.Τ. Ιαλυσού και ένας σε εκείνο της Ρόδου.
Πρόκειται για έντεκα άνδρες, τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά, που κατά δήλωσή τους διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν.
Μεταξύ των δεκαοκτώ συγκαταλέγονται τρεις οικογένειες, ενώ στην πλειονότητά τους πρόκειται για εκπαιδευτικούς, έναν γιατρό και έναν συνδικαλιστή.