Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμετός σχολαρχών: Να μείνουν εκτός ιδιωτικών τα παιδιά ΑμΕΑ

Εμετός σχολαρχών: Να μείνουν εκτός ιδιωτικών τα παιδιά ΑμΕΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑμΕΑ, Ιδιωτικά Σχολεία, Κώστας Γαβρόγλου, ΟΙΕΛΕ, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

“Απαράδεκτο” χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, τον λόγο του Συνδέσμου των Ιδιωτικών Σχολείων, όπως αυτό χρησιμοποιείται σε υπόμνημα του επικεφαλής του Χ. Κυραϊλίδη. Ο υπουγός ζήτησε “να επιστραφεί υπηρεσιακώς ως απαράδεκτο”.

Ειδικότερα, διεμήνυσε ότι είναι απαράδεκτος ο δημόσιος λόγος τον οποίο επιλέγει ο ΣΙΣ για να εκφράσει τις θέσεις του, ένας λόγος που έρχεται σε παραφωνία με το εξαιρετικό κλίμα του διαλόγου κατά την ακρόαση των φορέων της Εκπαίδευσης χθες στη Βουλή.

“Αυτό το καλό κλίμα που κυριάρχησε μάλλον ως ‘απειλή’ το εξέλαβαν τα ΜΜΕ και γι’ αυτό σήμερα δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με την χθεσινή συζήτηση. Σαν να μην έγινε τίποτα. Όμως επιβάλλεται και σήμερα και αύριο να ακολουθήσουμε το χθεσινό κλίμα, να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να ακουστούν επιχειρήματα”, τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Οι σχολάρχες διαμαρτύρονται καθώς βάσει του ν/σ αφενός αποσαφηνίζεται ότι η ακυρότητα που θεσπίζεται από τις διατάξεις (σ.σ. του ψηφισμένου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση) σχετικά με την απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, έχει απόλυτο χαρακτήρα, καθώς τίθεται χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Αφετέρου προβλέπεται ότι στα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία της γενικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. “Απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους”, αναφέρεται στο ν/σ.

Οι σχολάρχες αντιτίθενται σφοδρά στη φοίτηση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ιδιωτικά σχολεία και κάνουν λόγο για «σοβιέτικου τύπου νομοθέτηση”που “δεν μπορούσε να λείψει”, και “μια αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού”. Τέλος, για τη διαγωγή των μαθητών ζητούν να… »αντικατασταθεί από Κανονισμό Λειτουργίας, όπου η κάθε σχολική μονάδα θα ορίζει το πλαίσιο αρχών και κανόνων, που θα διέπουν τη λειτουργία της σχολικής κοινότητας, ώστε να τους γνωρίζουν οι μαθητές και οι γονείς τους”.

Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

“Επί της ουσίας του σχεδίου νόμου, ο υπουργός αναφέρθηκε στον νέο τρόπο εκλογής διοίκησης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σημειώνοντας ότι κανείς από τους φορείς που τοποθετήθηκαν χθες στη Βουλή δεν υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα και επομένως δεν υπερασπίζεται πρόσωπα και ομάδες που ταυτίζονται με πολιτικές αναφορές. «Ο νέος τρόπος εκλογής είναι μια εμβληματική κίνηση γιατί η ακαδημαϊκότητα εμπεριέχει τη συναίνεση. Και όταν λέμε συναίνεση δεν λέμε πλήρη συμφωνία σε όλα, αλλά τη διάθεση συνεργασίας τουλάχιστον σε όσα συμφωνούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τα master στους πενταετείς κύκλους σπουδών, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε: «είναι ένα θέμα -με λύπη το αναφέρω- για το οποίο γίνεται προσπάθεια υπονόμευσης με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΜΠ. Τι λένε; ‘Αν δεν μας δώσετε το μισθολογικό και το βαθμολογικό, τότε είναι δώρον άδωρον το master’. Όμως, από εποχής πρύτανη Μουτζούρη στο ΕΜΠ, τότε που είχε γίνει η υποβολή της πρότασης με το συγκεκριμένο αίτημα, επισημαίνονταν οι ακαδημαϊκοί λόγοι και πουθενά τα βαθμολογικά και μισθολογικά οφέλη. Είναι ένα αίτημα δεκαετιών που εμείς το ικανοποιούμε. Όπως προκύπτει από τον νόμο, μια επιτροπή του Υπουργείου, στην οποία θα συμμετέχουν πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ, θα δέχεται τα αιτήματα των τμημάτων. Δεν θα γίνεται αυτόματα η αναγνώριση, αλλά μετά από αίτημα της σχολής. Αν κάποια τμήματα θεωρούν ότι γι’ αυτούς η διαδικασία είναι κενή περιεχομένου, τότε δεν είναι ανάγκη να κάνουν αίτηση. Άρα, να μην παίζονται παιχνίδια γύρω από αυτό το ζήτημα».

Ο υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση επιτροπής δεοντολογίας στα ΑΕΙ και στην κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων για τα οποία σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση κανείς από τους φορείς δεν τα υπερασπίστηκε. «Έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο», είπε χαρακτηριστικά. Για την ίδρυση των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕ), ο Υπουργός επεσήμανε ότι δεν αντικαθιστούν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων ενώ στον νόμο γίνεται απολύτως σαφές ότι δεν θα εμπλέκονται στην διοίκηση των Ανωτάτων Ιδρυμάτων.

Ως προς τα Μεταπτυχιακά, ο υπουργός σημείωσε ότι με τον νόμο δίνεται η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στους οικονομικά ασθενέστερους και μπαίνουν κανόνες ακαδημαϊκότητας. «Η ρύθμιση είναι αναγκαία καθώς τα ιδρύματα δεν μπόρεσαν από μόνα τους να αυτορυθμιστούν ως προς την σχέση κόστους μεταπτυχιακού και τελών εγγραφής των φοιτητών. Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε, ένα ποσοστό περίπου 12% των μεταπτυχιακών δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την προϋπόθεση», σημείωσε”.

Σχετικά άρθρα