Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αθώος ο αναρχικός Τάσος Θεοφίλου μετά από πέντε χρόνια στις φυλακές

Αθώος ο αναρχικός Τάσος Θεοφίλου μετά από πέντε χρόνια στις φυλακές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αναρχία, Αναρχικοί, Δικαιοσύνη, Πάρος, Τάσος Θεοφίλου,

Με συνθήματα και κλάματα χαράς οι αλληλέγγυοι του Τάσου Θεοφίλου άκουσαν την αθωωτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Πάρου.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (3-2) για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή – προμήθεια – κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων και άλλα.

Ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη πως θα πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις της ληστείας, της παράνομης οπλοφορίας, της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας.

Ένα δεύτερο μέλος υποστήριξε ότι πρέπει να καταδικαστεί για όλα τα αδικήματα που του αποδόθηκαν.

Ο Θεοφίλου είχε συλληφθεί το 2012 και είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το 2014. Συνολικά είχε μείνει στη φυλακή 5 χρόνια.

Η δικαστική αίθουσα είχε γεμίσει από αλληλέγγυους, φίλους και συγγενείς, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς με το άκουσμα της ετυμηγορίας.

Πλέον ο Τάσος Θεοφίλου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αφεθεί ελεύθερος.

Σημειώνεται ότι πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών για την υπόθεση της ληστείας στην Πάρο σε υποκατάστημα της Alpha Bank, κατά την οποία είχε τραυματιστεί θανάσιμα ένας πολίτης.

Υπενθυμίζεται ότι με την εισαγγελική πρόταση είχε ζητηθεί να κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, ακόμα και για εκείνες που είχε αθωωθεί πρωτοδίκως, δηλαδή για τις αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με ένταξη και συμμετοχή στη “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”.

Η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει στην αγόρευσή της, πως ο Τάσος Θεοφίλου υπήρξε μέλος της οργάνωσης και προχώρησε με άγνωστους -για τη Δικαιοσύνη- συνεργούς στη ληστεία της τράπεζας, με απολογισμό έναν νεκρό.

Κατά την απολογία του ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο Τάσος Θεοφίλου είχε πει μεταξύ άλλων:

“Η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικήματα, είμαι αναρχικός”.

Η δήλωση των συνηγόρων του Τ. Θεοφίλου

«Η σημερινή πανηγυρική αθώωση του Τάσου Θεοφίλου από το Α΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποτελεί θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες.

»Ταυτόχρονα είναι μία ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού, που κατακτήθηκε με αιώνες λαϊκών αγώνων και όχι από την καλοσύνη οποιασδήποτε εξουσίας, διότι απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως «δίκαιο» υποδείξεων.

»Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη και σαν τέτοιες θα μείνουν στην ιστορία.

»Θερμούς χαιρετισμούς στο αγωνιζόμενο κίνημα, που μαζί με τους συνηγόρους υπεράσπισης δώσαμε μέσα και έξω από τα δικαστήρια τη μάχη για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και να απλωθεί με επιτυχία το κύμα συμπαράστασης, πολύ ευρύτερα από τα όρια του αναρχικού χώρου και να νικήσει τους μηχανισμούς.

»Μετά από πέντε χρόνια άδικης φυλάκισης ο Τάσος βγαίνει σήμερα. Με το βλέμμα σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή, ο αγώνας συνεχίζεται» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους σχετικά με τη δικαστική οι συνήγοροι υπεράσπισης Κώστας Παπαδάκης, Άννυ Παπαρούσσου και Σπύρος Φυτράκης.

Σχετικά άρθρα