Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκρεμίζεται ο οικισμός των Αναργύρων μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου

Γκρεμίζεται ο οικισμός των Αναργύρων μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμύνταιο, Γιώργος Σταθάκης, ΔΕΗ, Δυτική Μακεδονία, Ενέργεια, Κατολισθήσεις, Κοζάνη, Μακεδονία,

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού.

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.

Νωρίτερα ο υπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τους τεχνικούς της επιχείρησης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεγάλο κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου.

Σύμφωνα με την ΔΕΗ τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να συνεχιστούν δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, εφιστώντας την προσοχή σε μη ειδικευμένα άτομα να μην πλησιάσουν την περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση διευκρινίζει ότι η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου.
Σημειώνει ακόμη ότι οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούσαν με τα κατάλληλα τεχνικά όργανα την εξέλιξη του φαινομένου και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3/6/2017.

Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η κατολίσθηση και οι μάζες οι οποίες μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.

Σχετικά άρθρα