Γεμάτος τσούχτρες και μέδουσες είναι ο Κορινθιακός κόλπος και οι περισσότερες παραλίες του.
Λόγο των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών (αυξημένη θερμοκρασία θάλασσας,πρώιμη άνοιξη, μείωση των φυσικών εχθρών, δελφίνια, τόνοι, σκουμπρί, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες,κλπ) υπάρχει μια αυξημένη παρουσία απο μέδουσες στις Ελληνικές θαλασσες.
Όπως αναφέρει ο όμιλος αυτοδυτών Λουτρακίου δυο είδη που συναντάμε σ ειναι η μέδουσα “Πελάγια” (pelagia nuctiluca) και η μέδουσα “Κοτυλόριζα”(cotylorhiza turberculata).
Απο τα δυο είδη μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα (τα πλοκάμια της φτάνουν και τα 5 μέτρα)και το τσίμπημα της ειναι επώδυνο για τον άνθρωπο.
Μέτρα προφύλαξης
Σε περίπτωση οπτικής επαφής αποφεύγουμε το κολύμπι γιατι συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια.
Σε περίπτωση επαφής απομακρύνουμε τα πλοκάμια απο το δέρμα μας χρησιμοποιώντας λιγο χώμα απο την παραλία, peeling,οχι με γυμνά χέρια και ποτέ με φρέσκο νερό.
Διάλυμα ξυδιού με νερό εχει αποδειχθεί οτι βοηθάει.
Κατόπιν χρησιμοποιούμε πάγο για μείωση της φλεγμονής και κατόπιν κάποια απο τις αλοιφές για τσιμπήματα.
Αντί-ισταμινικά μόνο με συνταγή γιατρού.
Η ενόχληση λόγο της τοξίνης που εκτοξεύει παραμένει για αρκετές ημέρες.
Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνούμε με γιατρό η νοσοκομείο.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins, ένας απλός τρόπος να εξουδετερωθεί το δηλητήριο της μέδουσας είναι η εμβύθιση του πάσχοντος μέρους του σώματος σε ζεστό νερό.
Οι μέδουσες αποτελούν βασικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων ειδών αφού καταναλώνουν πλαγκτόν και μετα καταναλώνονται απο ψάρια.
Μια φάλαινα καταναλώνει πανω απο 100 κιλα μέδουσες σε μια ημέρα.