Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άρχισε η εκταφή των οστών των πεσόντων της ακταιωρού “Φαέθων” το 1964 (φωτο)

Άρχισε η εκταφή των οστών των πεσόντων της ακταιωρού “Φαέθων” το 1964 (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κύπρος, Λευκωσία, Πολεμικό Ναυτικό, Τουρκία, Φώτης Φωτίου,

Άρχισε το πρωί της Τρίτης στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, η εκταφή των εξ Ελλάδος πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων».

Η εκταφή πραγματοποιείται έπειτα από απανωτά λάθη, που είχαν ως αποτέλεσμα οι συγγενείς των πεσόντων να πάρουν λάθος οστά.

Ο Κύπριος Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι στο χώρο βρίσκονται θαμμένα τα οστά των έξι πεσόντων από την Ελλάδα, ενός Κυπρίου και ακόμα πέντε αγνοουμένων.

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου είπε πως έγιναν απανωτά λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία ταυτοποίησης, που είχαν ως αποτέλεσμα να δοθούν λάθος οστά σε συγγενείς.

Σημειώνεται ότι στους συγγενείς των έξι νεκρών του Φαέθων, είχαν δοθεί κάποια λείψανα αλλά μάλλον δεν ήταν τα σωστά.

Έχει διαπιστωθεί ότι σε κάποιες οικογένειες δεν δόθηκαν μόνο λάθος οστά, αλλά δόθηκαν και οστά που ανήκαν σε δύο διαφορετικούς νεκρούς.

Στις 8 Αυγούστου 1964 τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν την ακταιωρό «Φαέθων» στο καραβοστάσι «Ξερός», στον κόλπο της Μόρφου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά μέλη του πληρώματος.

Ο κυβερνήτης του πλοίου, ανθυποπλοίαρχος του τότε Βασιλικού Ναυτικού, Δημήτριος Μητσάτσος δέχθηκε πυρά στο δεξί του χέρι, το οποίο στη συνέχεια και έχασε.

Με αυταπάρνηση και ηρωισμό, ο κυβερνήτης και μέλη του πληρώματος που τελικά έχασαν την ζωή τους κατάφεραν να σώσουν τη ζωή 15 άλλων συναδέλφων τους.

Η τουρκική αεροπορία έκαψε την ακταιωρό με βόμβες ναπάλμ.

Σχετικά άρθρα