Για “μεροκάματο” της Novartis σε σύμβουλο υπουργού μέσω εταιρίας… τραγουδίστριας έκανε λόγο ο Κώστας Βαξεβάνης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ραδιόφωνο “Στο Κόκκινο”.
Είναι «κοινό μυστικό ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι μία από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες αλλά και τις πιο βρόμικες … σχετίζεται με ζωές, προσφέρει τη σωτηρία σε ανθρώπους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η λειτουργία της είναι και η πρέπουσα», είπε αρχικά ο κ.Βαξεβάνης.
«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου γίνεται μεγάλο πάρτι, αφενός γιατί υπάρχουν πολλοί διεφθαρμένοι, είτε γιατροί είτε υπουργοί, αφετέρου γιατί στο φάρμακο είναι από τις χώρες αναφοράς … είναι από τις τρεις χώρες που ορίζουν την τιμή φαρμάκου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πέφτουν όλοι επάνω προκειμένου αυτή η τιμή να είναι μεγαλύτερη από την πραγματική, προκειμένου να έχουν τζίρο δισεκατομμυρίων, όχι μόνο των 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια, αλλά για ένα τεράστιο τζίρο σε όλη την Ευρώπη».
Πέραν της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, «η μεγάλη πλευρά του σκανδάλου είναι ότι υπάρχουν υπουργοί κυβερνήσεων που αντί να διαχειριστούν όπως πρέπει το φάρμακο μπαίνουν σε μία πολιτική διαμόρφωσης τιμών ώστε να μπορούν να κερδίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες …. Η έρευνα στην Αμερική έχει κυρίως αυτή τη διάσταση, αν και είναι κυρίως μία ελληνική διάσταση που πρέπει να δει η ελληνική Δικαιοσύνη, πώς και ποιες υπουργικές αποφάσεις καθόρισαν τις κρίσιμες τιμές ώστε να κερδίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες».
Γνωστή και αποδεκτή στους κυβερνώντες ως το 2014
Η λειτουργία της Novartis ήταν γνωστή και αποδεκτή από το πολιτικό σύστημα και αυτούς που κυβερνούσαν πριν το 2008 και ως το 2014, συνέχισε ο κ.Βαξεβάνης.
Πόρισμα της Επιθεώρησης Δημόσια Διοίκησης συντάχθηκε με εντολή του τότε υπουργού της ΝΔ Μάριου Σαλμά, μετά από καταγγελίες ότι «γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίου και κυρίως κυβερνητικοί παράγοντες, υπάλληλοι του υπουργείου που μετείχαν ακόμη και στην Επιτροπή καθορισμού τιμών των φαρμάκων, συμμετείχαν σε διάφορα συνέδρια της Novartis, με χορηγίες -χρηματισμό θα το πω εγώ, για χρηματισμό πρόκειται όταν έχεις πληρωμένα τα έξοδα για να πας σε συνέδρια- της εταιρείας».
Τα συμπεράσματα μετά την έρευνα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ήταν ότι «εταιρεία που εμφανίζεται ως εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων ISPOR, στην κορυφή της οποίας υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημίου και υπάλληλοι της Novartis και φαρμακευτικών βιομηχανιών, διοργανώνει συνέδρια στα οποία πάνε διάφοροι Έλληνες επιστήμονες και κρατικοί υπάλληλοι, αλλά η χορηγία από τη Novartis είναι κρυμένη … γιατί αλλιώς πρέπει να πάνε στον ΕΟΦ και να απολογηθούν και να ζητήσουν άδειες».
«Η ISPOR παίρνει μία χορηγία από την εταιρεία στην οποία βρίσκονται τα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, που με τη σειρά της παίρνει χορηγία από τη Novartis … χορηγίες που μετακυλίονται έμμεσα μέσα από παρένθετες εταιρείες … Με τον τρόπο αυτό, πάνε κρατικοί λειτουργοί και πρόεδροι της Επιτροπής Φαρμάκων ταξιδάκια στη Γερμανία … Όλα αυτά υπάρχουν σε πόρισμα, αλλά η ιστορία δεν πήγε ποτέ στον εισαγγελέα», συνέχισε, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να έχει καμία σχέση και επαφή με την φαρμακευτική βιομηχανία ο άνθρωπος που πρέπει να διαπραγματευτεί μαζί της χαμηλότερες τιμές για το Δημόσιο ως κρατικός υπάλληλος».
Ο ρόλος των καθηγητών πανεπιστημίων
Ο κ.Βαξεβάνης περιέγραψε ότι «οι φαρμακευτικές έχουν σε όλο τον κόσμο μικτές εταιρείες, με στελέχη και καθηγητές πανεπιστημίου … Αυτές δήθεν διοργανώνουν συνέδρια … σε αυτά πάνε με τους καλύτερους όρους και περιποιήσεις αυτοί που πάνε και χειραγωγούνται στην πολιτική του φαρμάκου … οι εταιρείες τους μαζεύουν και τους λένε τι πρέπει να κάνουν για το φάρμακο».
«Γίνεται μία μάχη όταν μπαίνουν φάρμακα νέας πατέντας να βγουν πρώτα στις ακριβές αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία), να πάρουν τιμή και αμέσως-αμέσως να περάσουν στον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το ερώτημα είναι «τι κάνουν οι επιστήμονες που έχουν ορκιστεί και είναι στην υπηρεσία της δημόσιας Υγείας και του δημόσιου συμφέροντος … υπάρχουν καθηγητές που συνεχώς προχωρούν σε εργασίες με χορηγία της Novartis και παίρνουν και επιστημονικά εύσημα … στη συνέχεια κάνουν οι ίδιοι μία επιστημονική εταιρεία και με το κύρος που “έχει χορηγηθεί” διοργανώνουν επιστημονικές συναντήσεις και συνέδρια στα οποία γίνονται στρατολογήσεις κανονικές, όπως στρατολογούν σε μυστικές οργανώσεις, αλλά αντί για ιδεολογία υπάρχει χρήμα … ο κ.καθηγητής περιβάλλεται με τον μανδύα της επιστημοσύνης, έγινε και χορηγήθηκε από τη φαρμακευτική, κάνει συνέδρια που ονομάζει επιστημονικά, καλεί κόσμο και τον στρατολογεί».
Η νέα έρευνα που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ «ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 όταν δύο Έλληνες υπάλληλοι της Novartis στην Ελλάδα πήγαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιέγραψαν τι έγινε και ξεκίνησε μία έρευνα που έφτασε στην Ελλάδα και εδώ έχουμε δύο έρευνες, μία από τη Ράικου που κατέσχεσε φακέλους της Novartis και η άλλη από το Οικονομικό Έγκλημα που ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα».
Μεροκάματο από τη Novartis την ώρα που όριζε την πολιτική φαρμάκου και διαπραγματευόταν με την τρόικα
«Το ελληνικό υπουργείο πρέπει να ανακοινώσει ποιοι υπουργοί που τα τελευταία οκτώ χρόνια υπέγραψαν πολιτικές φαρμάκου και με ποιο τρόπο», συνέχισε ο κ.Βαξεβάνης, αναφέροντας συγκεκριμένο παράδειγμα.
«Ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας Ν. Μανιαδάκης, (διετέλεσε μέχρι και επί Άδωνι Γεωργιάδη) που είχε και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την πολιτική του φαρμάκου, είχε ταυτόχρονα μία εταιρεία στο όνομα της τραγουδίστριας και συζύγου του Χριστίνας Φαρμάκη, κατά 90% δικής του και 10% της κ.Φαρμάκη, όπου φαρμακευτικές εταιρείες και η Novartis πλήρωναν για διάφορες έρευνες … την ώρα που όριζε την πολιτική φαρμάκου στην Ελλάδα και διαπραγματευόταν με την τρόικα για να είναι “στενή” η πολιτική και χωρίς “ανοίγματα”, οι φαρμακευτικές του έδιναν μεροκάματο μέσω μίας εταιρείας στο όνομα της γυναίκας του», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία έχουν γνωστοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια … με την ευκαιρία της υπόθεσης της Novartis τα διαβιβάζουμε εκ νέου στην Εισαγγελία, κατέληξε.