Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καιρός: Που περιμένουμε χιόνια – Τι συμβουλεύει η Αστυνομία – Τελευταίες προγνώσεις

Καιρός: Που περιμένουμε χιόνια – Τι συμβουλεύει η Αστυνομία – Τελευταίες προγνώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καιρός, Χιόνι, Χιόνια,

Καιρός: Την Πέμπτη 29/12 περιμένουμε χιονοπτώσεις στην Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία – Πήλιο) και κυρίως στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα τις πρωινές ώρες.

Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα εκδηλωθούν χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα των νησιών και πρόσκαιρα σε παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Τα φαινόμενα στις προαναφερόμενες νησιωτικές περιοχές ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές ώρες πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με γρήγορη στροφή σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα που θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 4-5 βαθμούς Κελσίου, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά.

πρόγνωση καιρού από το weather.gr

Την Παρασκευή 30/12 αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις σε Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα νησιά του Αιγαίου, με τοπικές καταιγίδες στην Κρήτη.

Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένονται εκ νέου φαινόμενα στις προαναφερόμενες περιοχές, αλλά και στις Σποράδες, Μαγνησία (Πήλιο).

Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 7-8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 7-8 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 3-4 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους στα βόρεια ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το Σάββατο 31/12 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 01/01/2017, αναμένεται να επικρατήσουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες, με μικρότερη όμως ένταση.

Για τις μετακινήσεις σας στις προαναφερόμενες περιοχές όπου αναμένονται χιονοπτώσεις, καλό είναι να υπάρχει η μέριμνα εφοδιασμού αντιολισθητικών αλυσίδων στο αυτοκίνητό σας, ενώ για τις μετακινήσεις σας με ακτοπλοϊκά μέσα, να ενημερώνεστε από τις αρμόδιες τοπικές λιμενικές αρχές.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Πηγή: Meteo.gr

Γενική πρόγνωση καιρού για Πέμπτη 29-12-2016

Για την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016 αναμένονται χιονοπτώσεις στην κεντρο-ανατολική ηπειρωτική χώρα (από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα), αλλά και πρόσκαιρα σε χαμηλά υψόμετρα των νησιών του Αιγαίου και την Κρήτη, με τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στο υπόλοιπο Αιγαίο χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νότια, ενώ λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αναμένονται στα δυτικά και βόρεια, με παγετό τις πρωινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 5 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, -1 έως 6 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -1 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -4 έως 6 βαθμούς), 3 έως 8 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 2 έως 6 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 9 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με γρήγορη στροφή σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα βόρεια τμήματα τις πρωινές ώρες και πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού τις μεσημεριανές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και στις παραθαλάσσιες περιοχές τις πρωινές ώρες, με χιονόνερο στη συνέχεια. Η θερμοκρασία δεν ξεπεράσει τους 4 βαθμούς στο κέντρο και τον 1 βαθμό στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και στα ανατολικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, ενισχυμένο βαρδάρη και κρύο περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανοικτά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Συμβουλές της Αστυνομίας

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η αστυνομία λόγω των καιρικών φαινομένων και απευθύνει συστάσεις στους πολίτες που κινούνται πεζή ή με το αυτοκίνητό τους.

Ειδικότερα, συστήνει στους πεζούς:

Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυχτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Παράλληλα, συστήνει στους οδηγούς:

Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).

Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν.

Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι. Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:

Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.

Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.

Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές.

Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι.

Η ΕΛΑΣ επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση οι πεζοί και οι οδηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Σχετικά άρθρα